La polèmica per l'IVA pendent del desembre del 2017 ha portat cua al Senat. La cambra alta espanyola ha tombat aquest dimecres una moció del PP que instava l'Estat a retornar els 2.500 milions que devia a les comunitats autònomes, dels quals 443 milions eren per Catalunya i que Hisenda es nega a retornar. La iniciativa no ha prosperat pel vot en contra dels 13 senadors d'Esquerra Republicana. Aquest fet ha contrastat amb la posició de JxCat, que hi ha votat a favor i ha retret als seus socis de Govern que no hagi prosperat. Els republicans han justificat el seu no perquè el text havia estat registrat pel Partit Popular.

Fonts parlamentàries d’ERC expliquen que no han votat a favor “perquè el PP és el principal culpable de la situació i això serà donar-li una victòria política”. Consideren una “hipocresia” que sigui ells, els qui “han ofegat les administracions”, els qui intentin “penjar-se una medalla”. No obstant això, a posteriori, admeten que potser s'han equivocat en el sentit del vot. És per això que el grup d’ERC i Bildu al Senat registrarà una nova moció en el mateix sentit.

Tot plegat no ha evitat la polèmica. Després de la votació, el portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ho ha retret en una piulada al seu compte de Twitter: “Amb sorpresa i decepció hem vist com ERC ha votat en contra de cobrar el que és nostre, al costat del PSOE”.

Des de Calàbria subratllen que el vicepresident Pere Aragonès ja ha dut la qüestió de l’IVA als tribunals amb un recurs contenciós. Els republicans atribueixen la polèmica a l’ambient de campanya i que JxCat “aprofitat qualsevol cosa” per a atacar-los.