El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha dit aquest dimarts 12 d'octubre que el Govern de Pedro Sánchez "semblen empleats" de les grans empreses elèctriques, mentre ha tornat a advertir que, si la reforma constitucional del sector elèctric no tira endavant al país nord-americà, "passaria el que està succeint ara a Espanya".

Com Espanya

"Amb tot respecte, semblen fets servir", ha dit el mandatari mexicà en la seva roda de premsa diària, on ha avisat que, sense la reforma constitucional, les empreses elèctriques "acaben per apoderar-se de tot el mercat elèctric". "Passaria el que està succeint ara a Espanya, que les tarifes de llum per a l'usuari estan pels núvols", ha continuat.

Portes giratòries

En aquest sentit, ha al·ludit al fitxatge del socialista Antonio Miguel Carmona, recentment nomenat vicepresident d'Iberdrola España. "De la mateixa manera que aqí Iberdrola va contractar la secretària d'Energia (Georgina Kessel) i l'expresident (Felipe) Calderón, allà ho van fer amb un dirigent del PSOE, un polític, només per mostrar la seva prepotència i dir 'nosaltres manem'", ha indicat.

A parer seu, els que s'oposen a la reforma a Mèxic és perquè gaudeixen de privilegis en el sistema actual. D'altra banda, ha puntualitzat que a Mèxic ja no es permet que les empreses estrangeres vegin el país com a "terra de conquesta".

En concret, la proposta del president busca modificar diversos articles constitucionals que atorgarien a l'empresa estatal una participació més gran en la producció elèctrica del país, passant del 36% al 54% de l'energia elèctrica de Mèxic.

Així mateix, la proposta busca eliminar les diferents filials de l'estatal per generar una sola empresa amb personalitat jurídica pròpia que s'encarregui de la generació, distribució i administració energètica produïda.

Polèmica

Aquesta és la segona polèmica que han viscut els polítics espanyols amb el país nord-americà. Fa dues setmanes, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso va reaccionar a les paraules del papa Francesc, que va demanar perdó a Mèxic pels "pecats" de l'Església durant l'evangelització en la conquesta d'Amèrica. Després d'aquestes declaracions, la presidenta de la Comunitat de Madrid no va poder amagar "sorpresa" al fet que "un catòlic que parla espanyol" hagi demanat aquest perdó.

Per això, es va mostrar incrèdula davant del fet que el papa "hagi parlat així d'un llegat com el nostre, que va ser precisament portar l'espanyol i, a través de les missions, el catolicisme i per tant la civilització al continent americà."

 

Foto principal: el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador / Europa Press