L'unionisme ha tornat a intentar fer una demostració de força a Barcelona pel 12-O amb diversos actes. Cap, però, ha estat multitudinari.

On més gent s’ha concentrat ha estat a la manifestació organitzada per la plataforma Cataluña Suma al passeig de Gràcia, i en la qual han participat diversos dirigents polítics com el líder de Vox, Ignacio Garriga, o el líder popular a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou. Hi han assistit 3.700 persones segons la Guàrdia Urbana.

cabecera manifestacion unionista paseo de gracia, 12-O, dia de la hispanidad - Montse Giralt

Capçalera de la manifestació unionista del 12-O / Foto: Montse Giralt

La manifestació, sota el lema ‘Unidos por lo que nos une’, ha aplegat centenars de persones i ha avançat pel passeig de Gràcia fins arribar a la plaça Catalunya al ritme de ‘La roja baila’, ‘Yo soy español’ i diferents cançons tradicionals llatinoamericanes. A més, en diferents cruïlles, ballarins llatinoamericans han acompanyat les cançons amb els seus respectius balls tradicionals.

Vox acapara la marxa

La marxa s’ha desenvolupat en un ambient festiu i ha estat força acaparada per Vox. I és que molts dels assistents han lluit cartells, banderes i adhesius del partit ultra. També han imposat càntics com 'Puigdemont, a prisión' i 'TV3, manipuladora'. El mateix portaveu del partit, Joan Garriga, ha retallat i trepitjat una estelada durant la marxa.

Directo, Portavoz de Vox en el parlament, Joan Garriga, Mani unionista, Vox, cortan estelada, paseo de gracia - Montse Giralt

Joan Garriga retallant l'estelada a la concentració unionista al Passeig de Gràcia / Foto: Montse Giralt

El mateix Garriga ha estat aclamat per molts manifestants, a diferència dels populars, que han passat molt més desapercebuts. Ciutadans no ha fet acte de presència a la marxa, que ha optat per marcar perfil propi amb un acte diferent, cosa que ha denunciat i lamentat Societat Civil Catalana.

En declaracions als mitjans, Garriga ha reivindicat Vox com el partit que “liderarà la reconquesta de Catalunya” i ha acusat Ciutadans i el PP de no “haver plantat mai cara al separatisme”. El líder ultra també ha acusat l’independentisme d’’eliminar la llibertat de ser un patriota a Catalunya’ i de generar atur i pobresa.

directo, manifestación unionista, paseo de gracia, ignacio garriga, vox, Josep Bou, PP, presidente de sociedad civil española, Fernando Sánchez - Montse Giralt

Garriga, a primera línia de la manifestació / Foto: Montse Giralt

Bou també s'ha pronunciat sobre l'absència de Cs i ha reconegut que no entén per què el partit taronja no ha volgut participar en la manifestació. "No ho entenc, no diré més. Aquí hi ha cap tothom, és la festa de tots", ha dit Bou en declaracions prèvies a la marxa, tot defensant la unitat i admetent que no sabia que no hi participarien.

Ofrenes

En arribar a la plaça Catalunya, s’ha fet una ofrena a la Verge del Pilar i les joventuts de Cataluña Suma han llegit un manifest que ha reivindicat la unitat d’Espanya i la vigència de l’ordre constitucional. “Cap govern podrà menysprear la pàtria comuna de tots espanyols”, han afegit demanant respecte per la llengua i els símbols de “tots els espanyols”.

Directo Josep Bou, PP, bailando en la concentración unionista en Plaça Catalunya - Montse Giralt

Un Bou molt animat s'ha marcat uns passos de ball en arribar a la plaça Catalunya / Foto: Montse Giralt

L'acte ha conclòs amb una foto conjunta de partits i entitats i amb l'himne d'Espanya. Els representants no han pogut fer-se la foto a l'escenari perquè era molt petit. "Els recursos són els que són", ha lamentat el líder de l'organització. Una hora abans que comencés la marxa, Vox també ha impulsat la ja tradicional ofrena al monument a Colom i a la mateixa Verge del Pilar.

 

Imatge principal: Capçalera de Vox a la manifestació unionista del 12-O trepitllant l'estelada. / Foto: Montse Giralt