Carlos Herrera (COPE) ha entrevistat avui al Papa Francesc. Això vol dir varies coses. Que al Papa l'interessara parlar, que hi ha hagut una negociació amb l'emissora dels bisbes i que Francesc sabia perfectament on anava i, per tant, tenia molt preparades les respostes. Si li sembla, resum ràpid de la part referent al conflicte polític Catalunya-Espanya. Però no el faré jo sinó Juan Vicente Boo, corresponsal del diari ABC al Vaticà. La notícia, que a mitja tarda estava al lloc 12 de l'edició digital d'aquest rotatiu, es titulava “El Papa mostra el seu desig de viatjar a Santiago de Compostel·la l'estiu del 2022”. O sigui, res de Catalunya i més neutre impossible. En canvi a la crònica anava al gra. Començava directament així: “En la seva llarga entrevista al programa 'Herrera en la COPE', emesa aquest dimecres, el Papa Francesc respon a una pregunta sobre el referèndum català i les tensions independentistes convidant els espanyols a «seguir endavant la història com a germans i no com a enemics», cuidant «fugir de les ideologies, que són les que impedeixen qualsevol procés de reconciliació. Les ideologies destrueixen». Deixant clar que «són vostès els espanyols els que han de jutjar», Francesc afegeix: «jo no sé si Espanya està totalment reconciliada amb la seva pròpia història, sobretot la història del segle passat. I, si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconciliació amb la pròpia història, la qual cosa no vol dir claudicar de les postures pròpies, sinó entrar en un procés de diàleg i de reconciliació». El Papa destaca que «la unitat nacional és una expressió fascinant, però mai es valorarà sense la reconciliació bàsica dels pobles», de manera que «qualsevol govern, sigui de el signe que sigui, ha de fer-se càrrec de la reconciliació i veure com porten endavant la història com a germans i no com a enemics».

Per què li reprodueixo la crònica de l’ABC? Doncs perquè m'interessava molt comprovar com havia rebut un dels diaris més representatius del nacionalisme espanyol les paraules d'un Papa que jugava en camp propi. I amb això del “camp propi” vull dir que no l'entrevistaven en un mitjà “contrari” i, per tant, no hi havia risc de patir cap trampa que li fes dir res inconvenient. I també m'interessava molt opinar en base al que recull un mitjà no sospitós de ser indepe. I el que diu el Papa, crec -tot i que he llegit altres interpretacions absolutament contràries-, és 1/ Als espanyols: teniu un problema no resolt amb la vostra història. Encara ara el postfranquisme i el franquisme sociològic no només no han estès la mà als perdedors sinó que encara avui se'ls miren de dalt a baix. I això ho diu un argentí, país que juntament amb Xile han fet molt -però mooolt més- que Espanya per passar comptes amb les seves dictadures feixistes, i 2/ Sobre el conflicte català: la “unitat nacional” -espanyola- s'ha de fer de manera inclusiva i pactada. I quan parla de “la reconciliació bàsica dels pobles” està dient que aquí hi ha dos pobles enfrontats.

Això últim contradiu totalment l'argumentació del nacionalisme espanyol, tant de dretes com de centre esquerra, segons la qual no existeix un conflicte Catalunya-Espanya sinó entre catalans. Un argument que, sí, és molt enginyós, però no vol dir que sigui cert i sí molt trampós (guaiti el rodolí). I una dia d'aquests m'hi estendré en la qüestió. De moment demà veurem la reacció dels opinadors, però ara mateix m'hi jugo un pèsol que obviaran aquestes paraules. I em baso en com ha entomat la COPE la seva pròpia entrevista. A la seva home n'han fet un total de 20 peces. VINT! Cap d'elles esmenta la frase al titular. NI UNA! Zero de vint!

COPE1

COPE2

A la crònica escrita que fan de tota la conversa, després d'una contracrònica inicial de 38 línies sobre els moments previs destaquen, per ordre i com a temes tractats, Afganistan, balanç del seu pontificat, pederàstia a l'església, cimera climàtica de Glasglow, Eutanàsia, Avortament i... llavors ja si “El procés independentista”. Però, mirem-nos altres mitjans unionistes. El Mundo és l'únic que en parla a la seva edició digital. A mitja tarda d'aquest dimecres era la notícia número 22 i la titulaven “El Papa Francesc, sobre l'independentisme català: ‘Les ideologies impedeixen qualsevol procés de reconciliació’”. A La Razón de Paco Marhuenda ni hi apareixia. I tampoc a Libertad Digital, el mitjà de Federico Jiménez Losantos que va ser finançat amb la caixa B del PP. Queda clar que no interessa. Pel mitjà on apareix, que és competència directa i, sobretot pel tema. Si el que diu el Papa no agrada, el Papa no ha dit res. En canvi, on la cosa hi ha aparegut amb aquella força habitual tan seva ha estat al compte de twitter de Rosa Díez: “Mensaje ponzoñoso que ‘su santidad’ ha regalado a los españoles. La Constitución, con todos sus defectos, fue el más luminoso pacto de reconciliación que imaginar se pueda”, i llavors carrega contra Carlos Herrera per no defensar la Constitució després de la resposta pontifícia. Tres hores després ha hagut de rectificar amb un “para ser totalment justa, Carlos Herrera reaccionó a esa ‘extraordinària’ afirmación del Papa recordándole la Transición espanyola. A cada cual lo suyo”. O sigui, no s’havia sentit l'entrevista i, un cop més, havia opinat d'oïdes.

Ah, i si té curiositat per saber què diu de l'entrevista el compte oficial a twitter del Papa en espanyol (@Pontifex_es)... doncs no en fa cap esment.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat