La conferència de Carles Puigdemont des de Brussel·les, en què ha deixat clares les condicions per negociar el suport de Junts a una investidura, ha servit al Partit Popular per espolsar-se les puces sobre una reunió que està provocant urticària entre les files populars: el cara a cara amb Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, després de conèixer els elements indispensables de Puigdemont, l’ha deixat en suspens, si els independentistes hi porten l’amnistia i el referèndum: “Ens la podem estalviar”.

En el marc de la ronda de contactes engegada pel PP per amarrar els suports exigits per a la investidura, Feijóo s’havia compromès a reunir-se amb tots els partits, menys amb EH Bildu. El llistat plantejava, per tant, incloure formacions independentistes com Junts i ERC. Autodescartats els republicans, la inclusió dels de Carles Puigdemont va generar molta literatura sobre la conveniència d’accedir a una trobada amb un partit que, en l’eix identitari, està als antípodes del Partit Popular. El fet de plantejar-ho va fer caure els portaveus de la cúpula en múltiples contradiccions. Mentre alguns distingien Junts com un interlocutor vàlid, d’altres assenyalaven que els de Puigdemont s'havien quedat "fora de la Constitució".

Un dels més irritats va ser el president del PP català, Alejandro Fernández, que va alçar la seva veu a les xarxes socials denunciant la interlocució. A Gènova la junta directiva ràpidament li va respondre que “escoltar Junts no vol dir vendre’t” i emmarcava l’intent com una mostra de “normalitat institucional”. L’entorn de Feijóo gastava molta energia en justificar una reunió que, a ulls de Vox, tampoc s’entenia per la implicació de Junts amb els fets d’octubre de 2017.

En qualsevol cas, la contundència i claredat amb què s’ha expressat Carles Puigdemont ha sigut el pretext ideal perquè Feijóo comencés a aparcar la seva voluntat de seure a la mateixa taula. “Si volen fer matisacions o enfocar l’afer d’una altra manera, que ens ho diguin, però en aquest context tot sembla indicar que el més operatiu és no tenir una reunió perquè la meva resposta ja la coneixen”, ha assegurat el líder dels conservadors aquest dimarts després de reunir-se amb Santiago Abascal al Congrés dels Diputats

Segons les impressions de Feijóo, les condicions de Puigdemont per negociar la investidura són “inacceptables i impossibles”. "El que està demanant Puigdemont és que no hi hagi igualtat dels ciutadans davant la llei i que es beneficiï els que l’han incomplert", ha denunciat. El context sorgit aquest dimarts deixa la porta oberta a que el Partit Popular posi el focus sobre el procés de negociació que a priori s’ha d’obrir entre el PSOE i Junts, mentre veu que les possibilitats de fer triomfar la investidura de finals de setembre s’apropen a la utopia.