Les condicions que Carles Puigdemont ha posat sobre la taula per començar un procés de negociació han servit per unificar el bloc de la dreta i ultradreta espanyola entorn de l’intent d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, i a la vegada denunciar la possibilitat de pacte entre Junts i el PSOE. El líder del PP i de Vox, Santiago Abascal, s’han reunit aquest dimarts al Congrés dels Diputats per abordar el debat del 26 i 27 de setembre i la conferència del president a l’exili ha sobrevolat la trobada. En la sortida, Feijóo ha dit que el seu intent d’investidura no serà objecte “d’una subhasta” ni “d’un xantatge”, com sí que està fent, al seu entendre, Pedro Sánchez amb les formacions independentistes Segons ha assegurat Abascal, un i l’altre han coincidit que l’Estat espanyol “s’enfronta a una amenaça històrica a la Constitució espanyola, a la convivència i un moment d’excepcionalitat nacional i democràtica”.

El PP i Vox estan preparats per aparcar les diferències que existeixen i adoben el terreny davant la negociació que presumiblement s’obrirà entre el PSOE i els partits independentistes. De fet, volen aprofitar la sessió parlamentària per posar en evidència les relacions encara embrionàries que hi ha entre el sector progressista espanyol i l’independentista català. En aquest context, Feijóo ha afirmat que defensarà “la igualtat entre els espanyols amb tots els instruments” i ha assegurat que Espanya “està patint un procés d’anomalia democràtica”. 

"Inacceptable, impossible i inassumible"

“El fi, la investidura, no significa renunciar al principi d’igualtat”, ha constatat Feijóo, que ha demonitzat les peticions de Puigdemont, com l’amnistia, el referèndum: “És un plantejament inacceptable, impossible i inassumible”. “No vull ni puc acceptar el preu que ha posat Puigdemont a la unitat d’Espanya”. Sobre la reunió amb els representants de Junts per Catalunya, Alberto Núñez Feijóo ha assegurat que “ens podem estalviar la trobada si plantegen l’amnistia i l’autodeterminació”.

En la reunió, Feijóo, que demà es reuneix amb el president de les Illes Canàries (CC), Francisco Clavijo, ha presentat a Abascal el mateix document que va mostrar a Sánchez, a partir del qual proposava una legislatura de dos anys amb un govern en solitari del PP i assolint sis grans pactes d’Estat. Vox els ha acceptat.

Compromís de Vox amb el PP

El líder de Vox, tot i ser conscient de les “dificultats”, ha compromès els seus 33 vots per a la investidura de Feijóo, “com a alternativa a la vergonya de veure els partits separatistes subhastar la nació d’una manera impúdica”. En aquest sentit, Abascal considera que l’intent del PP servirà per “veure l’amenaça que hi ha sobre els espanyols” i “ajudarà a preparar la resistència al cop que es perpetrarà des de La Moncloa”, en referència a les condicions que Puigdemont ha situat al mapa de la negociació per a la investidura. De les exigències de Puigdemont ha dit que són pròpies “d’un delinqüent, d’un pròfug que no dona la cara i que ha robat la unitat nacional i la convivència dels catalans”.