L'exconsellera Clara Ponsatí sempre s'ha caracteritzat per parlar sense embuts; fins ara ho ha fet des de l'exili i ara que ja ha tornat ho segueix fent. La també eurodiputada ha concedit la primera entrevista televisiva des del seu retorn aquest dimarts i, en declaracions a TV3, ha insistit en el fet de que ella és independent i no forma part de Junts ni de cap partit. Així doncs, preguntada per qui votarà a les eleccions municipals del proper 28 de maig no s'ha tallat i ha assegurat que creu que s'abstindrà: "Crec que no hi ha cap candidat que em faci el pes". Clara Ponsatí ho té clar, cap candidat la convenç suficient com per merèixer el seu vot, creu que a Barcelona li cal "una sacsejada important i ara em sembla que les candidatures que es presenten no ofereixen un projecte que em pugui il·lusionar".

Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

El retorn de Puigdemont i Comín

L'eurodiputada de Junts també ha fet declaracions a Catalunya Ràdio on ha indicat que confia que el seu retorn a Catalunya pugui "afavorir" el de Carles Puigdemont i Toni Comín en "ajudar a aclarir la situació de la immunitat". Ponsatí ha apuntat que la faria "feliç" poder contribuir a fer possible el retorn de l'expresident i l'exconseller i ha admès que ella jugava "amb avantatge" perquè la persecució "no és de la mateixa intensitat". "La seva situació és diferent", ha remarcat. 

L'eurodiputada de Junts va retreure aquest dimecres a la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que sigui "incapaç de reaccionar" davant la seva detenció. "Metsola va ser informada immediatament de la detenció i vam demanar que actués per defensar la immunitat. Ara per ara no ho ha fet. És una situació molt lamentable que deixa el Parlament Europeu en molt mal lloc", va afirmar Ponsatí a l'arribada a la cambra comunitària per assistir al ple. En la mateixa línia s'ha expressat aquest divendres relatant que encara no ha parlat amb ella "perquè li costa molt dialogar amb nosaltres, i això que li hem demanat molts cops". 

La presidenta del Parlament Europeu ha decidit derivar al comitè d'Afers Jurídics, presidit per l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, la petició de protecció de la immunitat feta per l'eurodiputada de Junts, uns fets que Ponsatí denuncia ja que considera que "està ocupada per molts diputats espanyols que controlen les majories i està presidida per un diputat de Ciutadans el comportament del qual forma part del recurs que vam posar contra l'aixecament de la immunitat". És per això que ha subratllat que Metsola "hauria de manifestar públicament perquè hi ha hagut una violació de la immunitat insòlita al Parlament Europeu". Tot i això, Ponsatí ha enviat un missatge de tranquil·litat apuntant que "ja hem demostrat molts cops que sabem defensar els nostres drets allà on sigui".

Anirà al Tribunal Suprem?

Ja ho avançava el seu advocat Gonzalo Boye quan assegurava que "Ponsatí no té cap intenció voluntàriament de comparèixer davant d’un jutge que no és el preestablert per llei", en referència a la citació que té per declarar a Madrid davant el Tribunal Suprem el 24 d'abril i ara ho ha reafirmat ella: "No he tingut temps de mirar-me l'agenda, ara no sé si tinc coses a fer aquell dia. Sospito que tinc força coses a fer que són més prioritàries que anar de visita a Madrid", ha ironitzat. 

Finalment, si bé ha dit que tenia la "convicció que hi hauria una detenció", ha relatat que no esperava que fos davant de les càmeres, sinó que confiava a travessar el centre de Barcelona per fer una connexió amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el exconseller Toni Comín, tots dos també eurodiputats i residents a Brussel·les.