Sense precedents. La consellera a l'exili Clara Ponsatí ha estat la primera persona eurodiputada que ha estat detinguda amb la immunitat plenament vigent, segons ha remarcat l'anterior portaveu de la presidència de l'Eurocambra, Roberto Cuillo. El portaveu del desaparegut president David Sassoli ha comentat la situació irregular que ahir va passar a Barcelona, quan Ponsatí va ser detinguda tot i acreditar-se com a eurodiputada i va ser traslladada de la Ciutat de la Justícia. "És la primera vegada a la UE que és detingut un eurodiputat protegit per immunitat", ha advertit. El diari alemany Telepolis s'ha fet ressò de les paraules de l'exportaveu i ha afegit que la detenció de la consellera exiliada ha estat "un fet sense precedents" a la UE, i ha acusat Espanya de "desafiar una sentència del Tribunal de Justícia de la UE".

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

"El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va tornar la immunitat parlamentària a Ponsatí, així com al president a l'exili, Carles Puigdemont, fa un any. Una majoria de dretes a l'Europarlament els la va retirar un any abans sota la pressió de la socialdemocràcia espanyola, en un procés d'exclusió inqualificable", afegeix el diari. També apunta que hi ha confusió sobre qui va dictar la detenció de dimarts. "No està clar qui la va ordenar. L'eurodiputada va mostrar a la policia la seva identificació parlamentària i va fer al·lusió, sense èxit, a la seva immunitat, protegida en tota democràcia", afegeix.

El diari apunta, amb declaracions de l'advocat Gonzalo Boye, que en tot cas, abans de fer cap detenció, les autoritats espanyoles s'haurien d'haver adreçat al Parlament Europeu abans d'operar, i demanar que retiressin a Ponsatí la seva immunitat. "I el jutge Llarena no ho ha fet en cap moment", ha apuntat l'advocat. 

El Qatargate

 

En la història del Parlament Europeu sí que consta que s'han detingut diputats, però sempre sol·licitant abans la retirada de la immunitat, o en casos de delicte flagrant. Així va passar en el recent cas del Qatargate. La vicepresidenta de la cambra Eva Kaili va ser detinguda gairebé in fraganti mentre van trobar al seu pare una bossa amb diners en metàl·lic. Més tard la comissió d'Afers Jurídics de la cambra europea va acordar el 31 de gener suspendre la immunitat parlamentària dels eurodiputats socialistes Andrea Cozzolino i Marc Tarabella, que hi estaven implicats. I posteriorment ho va votar el plenari.