El govern escocès s'ha bolcat de ple en el defensa de l'exconsellera d'ensenyament Clara Ponsatí i de retruc, en la de la resta de polítics exiliats. El ministre de justícia, Michael Matheson, ha explicat al Parlament d'Edimburg que la titular d'Afers Exteriors ha contactat amb l'ambaixada espanyola a Londres per "fer-li arribar el rebuig del govern escocès a la tramitació d'una euroordre contra els membres de l'antic govern català". 

El ministre lamenta "profundament" que el govern espanyol "hagi fracassat en el diàleg amb els polítics catalans" i que la qüestió estigui "a mans de la justícia". Tot i això ha volgut remarcar la "independència" del procés judicial que s'obrirà a Escòcia per l'euroordre contra la consellera destituïda. 

Ponsatí s'entregarà aquest matí

L'exconsellera Clara Ponsatí s'entregarà aquest matí a dos quarts de deu, hora local, a la policia d'Edimburg, segons ha informat el seu advocat, Aamer Anwar, que ha convocat tots els mitjans a aquella hora per donar visibilitat a una qüestió que considera que és "una persecució política". Dins la comissaria, Ponsatí serà detinguda en funció de l'ordre de detenció emeses per la justícia espanyola i després compareixerà davant d'un tribunal escocès. Ponsatí declararà davant del jutge i aquest haurà de decidir si la deixa en llibertat o li aplica mesures cautelars.

La consellera destituïda és a Escòcia des de principis de març quan va decidir abandonar el govern català i reincorporar-se a la seva feina de professora a la Universitat de Saint Andrews, on treballava abans del nomenament. El seu exili ha tingut el suport del govern escocès i de la comunitat universitària, que s'ha decantat del costat de Ponsatí.