La consellera d'ensenyament Clara Ponsatí s'ha lliurat a la policia escocesa en acatament a l'euroordre de detenció reactivada pel jutge Pablo Llarena divendres passat. A tres quarts de dotze, Ponsatí ha arribat a la comissaria de St. Leonards, a Edimburg, acompanyada del seu advocat, Aamer Anwar, que ha llegit un comunicat en què ha reiterat que la consellera destituïda pel 155 és víctima d'una "persecució política" i "d'un atac sistemàtic a l'esperit dels catalans i el seu desig de llibertat". Davant d'un petit grup de ciutadans amb estelades, ha insistit en el fet que no creu "que els tribunals espanyols puguin garantir la independència, els drets humans i la justícia". Ponsatí, que era al costat de l'advocat, no ha fet cap declaració tot i que el seu lletrat ha dit que se sent "desafiant, resolta i decidida a lluitar de nou", un missatge que una hora abans ja havia traslladat a través de Twitter.

 

 

En nom de Ponsatí, ha agraït suport que ha rebut per part dels escocesos: "Escòcia és una veritable amiga de Catalunya en aquestes hores fosques", ha dit l'advocat, remarcant, però, que cal respectar la "independència" del procés judicial que ara s'obre "i cap govern ha d'interferir en aquest procés". "Clara vol agrair a Nicola Sturgeon i al govern escocès la solidaritat mostrada", ha apuntat.

Aamer Anwar també ha explicat quina serà la pel·lícula dels fets: un cop detinguda serà traslladada cap al Tribunal que ha de valorar l'extradició i que ha de decidir si la deixa en llibertat, i si ho fa, amb quines mesures cautelars.