Ja feia uns quants mesos que Ciutadans no tenia cap sortida sonada, després de l'èxode que va patir el partit ara fa un any. Però la situació dels taronges no ha millorat des d'aleshores, i les enquestes no auguren cap rebot aviat. El lideratge d'Inés Arrimadas a Madrid i de Carlos Carrizosa a Catalunya no acaben de satisfer alguns, i les eleccions municipals de l'any vinent podrien significar la desaparició definitiva d'un partit que, no fa gaire, va tocar el cel al Congrés dels Diputats (el 2019) i al Parlament (el 2017). Davant d'aquestes pèssimes expectatives, Ciutadans torna a fer aigües.

Ara, el vaixell taronja l'han abandonat l'exdiputada al Parlament, María Francisca Valle, i els exdirigents de la formació a Catalunya Miguel-Ángel Ibáñez, Fausto Ramírez i Sergio Atalaya. Aquest dimecres, han anunciat la seva baixa en un comunicat, segons ha informat Europa Press. Tots quatre, de fet, formen part del sector crític del partit, com ja han demostrat en nombroses ocasions en els seus perfils a les xarxes socials. Afiliats des de 2006 i exmembres d'òrgans de direcció com el Comité Executiu i el Consell General, han carregat a Twitter contra la gestió d'Arrimadas i el seu equip.

Crítics amb Inés Arrimadas

També en el seu comunicat han dirigit les seves crítiques contra la presidenta de Ciutadans. "No ha sabut estar a l'altura interna i externa que requereix aquesta responsabilitat", han afirmat. També han lamentat la deriva ideològica dels taronges des de la seva fundació: "Avui, la il·lusió, la credibilitat i la confiança, valors imprescindibles per a continuar amb l'esforç, s'han anat perdent pel camí després d'amargues decepcions en veure que s'han perdut els valors pels quals ens vam afiliar". I han posat el focus sobre "els continuats fracassos de totes i cada una de les eleccions", que Ciutadans encadena al Congrés, a Catalunya, a Madrid i a Castella i Lleó. "Però no són els mals resultats electorals pel que ens sentim decebuts i abandonats com a afiliats, sinó per les causes que han portat a aquests mals resultats", han avisat.

També a les xarxes socials

María Francisca Valle també s'ha expressat a través de Twitter per comunicar la seva decisió. "El meu camí com a afiliada avui s'acaba. Sense il·lusió ni esperança no té sentit seguir", ha advertit, i ha demanat "lucidesa i clarividència al partit. "Fins a sempre", ha conclòs. Els seus companys no s'han expressat a les xarxes socials, però, en canvi, sí que es fa fàcil de veure el seu rebuig a la deriva dels taronges. Tots tres, vinculats amb el corrent crític de Renovadores, han retuitat articles demanant la dimissió d'Inés Arrimadas, i exigint la convocatòria d'una Assemblea Extraordinària de Refundació.

La primera onada de baixes

Ciutadans ja va experimentar una situació crítica ara fa un any, quan nombrosos membres del partit van començar a desertar el partit després de les eleccions catalanes del 14-F i del pacte dels taronges amb el govern de Pedro Sánchez. El líder de la formació a Girona, Jean Castel, l'exdiputat al Parlament Alfonso Sánchez i altres membres van abandonar la filial catalana. Alhora, dues desercions deixaven Ciutadans sense grup propi al Senat, mentre que, al Congrés, la diputada Marta Martín anunciava la seva baixa.