Qui no recorda el crit 'Espanya es una y no 51'? Ciutadans el té ben present, tant que els taronges, en ple declivi i descomposició, han decidit portar el lema a la pràctica i presentaran en el debat de l'estat de la nació que se celebra aquesta setmana al Congrés dels Diputats una proposta perquè Espanya no distingeixi entre nacionalitats i regions, i per a que tots els ciutadans siguin "iguals independentment del territori on viuen". "Posarem damunt la taula la idea d'una Espanya com una nació d'espanyols lliures i iguals", ha explicat el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, en una roda de premsa aquest dilluns, després d'avançar que els liberals registraran un total de quinze propostes de resolució que s'hauran de votar el dijous, l'últim dia de la sessió de l'estat de la nació.

El debat, que serà una prova de foc per un Pedro Sánchez que haurà de saber reivindicar la gestió feta fins ara i anunciar noves mesures, comença dimarts amb la intervenció del president espanyol, per després donar pas, durant la tarda, a la intervenció dels grups. El més probable és que Inés Arrimadas intervingui dimecres al matí.

Edmundo Bal ha criticat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi abaixat el cap a les ordres dels partits independentistes i hagi assumit "l'invent de Zapatero que Espanya és una nació de nacions". "Proposarem la supressió de distincions entre nacionalitats i regions, volem fer desaparèixer les distincions entre nacionalitats", ha dit Bal, que ha assegurat que ell viu en una nació que es diu Espanya, i ha criticat a Sánchez d'haver traspassat "totes les línies vermelles" per haver pactat amb Bildu la llei de Memòria Democràtica​.

Aquest serà el primer debat de l'estat de la nació que afronta Ciutadans, i és que no se'n celebra cap des l'any 2015, quan el partit taronja encara no tenia representació al Congrés dels Diputats. A banda de proposar acabar amb la plurinacionalitat, el partit d'Arrimadas també portarà propostes com deflactar la tarifa de l'IRPF, ampliar l'ús de les centrals nuclears o aprovar una llei que permeti la gestació subrogada.

Els taronges viuran aquest debat en un dels moments més complicats que afronten, ja que es troben immersos en una refundació després dels resultats a les últimes eleccions autonòmiques on han desaparegut o esdevingut residuals. Aquesta refundació passaria per canviar el seu nom, el seu color i les seves estratègies polítiques i comunicatives, una acció que no preveuen fer a Catalunya​ perquè consideren que la marca al territori funciona "com un tret", malgrat que a les últimes eleccions catalanes van passar de 36 a 6 diputats.