Un escenari blanc, asèptic, amb un faristol transparent. Ni rastre del característic taronja de Ciutadans, tampoc del nom de la formació, ni tan sols de les seves sigles. En aquestes condicions va comparèixer davant dels mitjans el portaveu del grup de treball que coordina la refundació de Ciutadans, Guillermo Díaz. La posada en escena del portaveu apunta el camí que pot seguir el partit liderat per Inés Arrimadas, després dels fracassos electorals, especialment a Andalusia. 

L'estètica austera que va triar el grup de treball que coordina la refundació del partit no ha estat del gust de tothom. Segons informa El País, membres de la cúpula del partit critiquen que la formació ja hagi començat a fer passos evidents en la seva transformació pública, però que no s'hagi consultat l'executiva de la formació. En canvi, el portaveu del grup ha afirmat: "Hem articulat totes les formes possibles de participació, no hi ha ningú que vulgui participar i no pugui".

Tanmateix, en la roda de premsa, Díaz ja va advertir que caldria prendre decisions "difícils", les quals inclouen deixar enrere tot el que ha definit la imatge del partit anteriorment: nom, colors, sigles. Només en la compareixença del portaveu ja s'aprecia com la formació renega de les seves senyes d'identitat, ni tan sols es podia veure la paraula liberals en cap racó de l'escenografia de Díaz. 

El canvi que no està sobre la taula és la dimissió d'Arrimadas. La líder de la formació ha deixat clar que no deixarà el seu càrrec abans de la refundació. Posteriorment, no descarta posar el seu càrrec a disposició del partit. "Per a mi, el més fàcil seria dimitir o haver acceptat algun dels temptadors càrrecs del PP", va assegurar Arrimadas poc després de les eleccions a Andalusia. 

La marca a Catalunya

Mentre la marca Ciutadans s'esfondra a tot l'Estat, els membres de la formació a Catalunya afirmen que aquí el partit va "com un tret". Des de la direcció estatal del partit taronja s'ha reconegut que la marca de la formació està cremada, una visió que no es comparteix en el cas català. "Aquí no es canviarà res, Ciutadans seguirà sent Ciutadans", s'afirma des de la formació. 

Malgrat la confiança de la formació a Catalunya, els resultats del partit no han estat espacialment positius, ja que van passar de 36 diputats al Parlament a 6. Per saber si la marca de Ciutadans està realment cremada a Catalunya, caldrà esperar a uns propers comicis per corroborar si els calen canvis d'imatge o no. Per ara, però, el taronja i la paraula liberal es queden a Catalunya.