Ciutadans es troba en hores baixes a tot l'Estat. Així ho demostren els resultats electorals dels darrers dos anys i mig: la desfeta a les generals el 2019, i més recentment els cataclismes a la Comunitat de Madrid, a Castella i Lleó i a Andalusia, han servit per a confirmar una evidència: el projecte està penjant d'un fil. De la mateixa manera ho va manifestar el portaveu dels taronges al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, que assumia la setmana passada que la marca està "molt cremada", per la qual cosa és necessària una refundació. Una opció que ja ha estat acollida per la direcció del partit. Aquest darrer dilluns, la presidenta Inés Arrimadas compartia que l'executiva havia decidit blindar la directiva del partit i treballar, en canvi, per transformar Ciutadans canviant el seu nom, el seu color i les seves estratègies polítiques i comunicatives.

De moment no han transcendit més detalls de com serà aquesta nova formació que ha de rellevar l'actual marca. El procés s'allargarà sis mesos, fins a finals d'any, i serà durant aquest temps que se sabran tots els detalls. Però aquest canvi profund podria no arribar a Catalunya. I és que fonts del partit d'aquest territori consideren que la situació aquí no és la mateixa que es viu arreu de l'Estat. "La nostra marca té unes característiques diferents de la de, per exemple, Ciutadans a Madrid. Aquí l'estat d'ànim de la militància és diferent", asseguren.

Tot plegat només s'entén per l'arrelament històric que tenen els taronges a Catalunya. Ciutadans va néixer com un projecte inicialment concentrat al límit territorial de Catalunya el 2005, i només va aconseguir tenir alguna mena de rellevància a escala estatal a partir de les eleccions generals celebrades deu anys després, el 2015. De fet, les mateixes fonts del partit assenyalen que, mentre que a Espanya l'agrupació porta per nom Ciudadanos, a Catalunya oficialment es diu Ciutadans, mantenint la marca original.

A Catalunya, "com un tret"

És per això que la directiva catalana defensa "l'autonomia" de Cs a casa nostra, com un cas diferenciat d'allò que passa arreu de l'Estat. A la reunió de l'executiva del passat dilluns així ho manifestaven els representants, segons expliquen les fonts. "Es deia que a Catalunya ja es veuria si feia falta el canvi de marca", defensen, al·legant que aquí el partit va "com un tret". Això malgrat que a les darreres eleccions al Parlament, els taronges van perdre una trentena de diputats, passant de 36 a 6. Ara bé, el partit afronta les pròximes eleccions municipals, que se celebraran en menys d'un any, amb un evident optimisme. Recorden que són la segona formació constitucionalista, per darrere del PSC, i confien que aconseguiran uns bons resultats que els aproparan als socialistes, ja que tenen prou força encara per presentar candidats arreu del país.

Així doncs, mentre que Ciutadans previsiblement canviarà d'imatge a Espanya en un intent in extremis de sobreviure i evitar la desaparició més absoluta, Catalunya serà un cas a part. "Aquí no es canviarà res, Ciutadans seguirà sent Ciutadans", al·leguen les mateixes fonts. "La nostra marca és encara potent". Els taronges, doncs, preveuen continuar donant batalla durant un bon temps a casa nostra.