Des del dimarts 12 fins al dijous 14 de juliol, el debat sobre l'estat de la nació espanyola 2022 protagonitzarà indiscutiblement el panorama polític espanyol. Et sona? És possible que no, ja que no s'ha celebrat un debat similar a Espanya des de febrer de 2015. Així que, a causa que han passat 7 anys des de l'últim esdeveniment, segurament t'estàs preguntant què és el debat sobre l'estat de la nació espanyola, qui són els seus protagonistes, quin és el seu objectiu... Te l'aclarim a continuació.

Què és el debat sobre l'estat de la nació espanyola?

El debat sobre l'estat de la nació espanyola és un debat que se celebra anualment (amb excepcions) i que té lloc al Congrés dels Diputats. El seu objectiu és abordar la política general del Govern espanyol durant l'any transcorregut des del debat anterior.

I què s'entén per "abordar la política general"? Se solen debatre temes importants com a economia, pensions, política exterior, prestacions socials, ocupació, lluita contra el terrorisme, finançament autonòmic... És el Govern espanyol el que fixa el moment de realitzar-lo, però la seva celebració no es troba recopilada ni al reglament del Congrés ni a la Constitució.

❓ Com serà el debat de l'estat de la nació espanyola 2022? La prova de foc de Pedro Sánchez

Els 25 debats fins ara i els seus protagonistes

El debat sobre l'estat de la nació espanyola és una pràctica parlamentària des de 1983, durant la II Legislatura d'Espanya. El llavors president del Govern espanyol, Felipe González, va proposar "un debat sobre la situació general d'Espanya". El va qualificar d'"experiència nova" i tenia "l'esperança que sigui fructífera i que es repeteixi en anys ulteriors".

Sense comptar l'imminent debat sobre l'estat de la nació espanyola 2022, s'han produït 25 debats similars fins a 2017 inclusivament. 10 es van celebrar durant els governs de González, 6 durant els de José Mª Aznar, 6 durant els de José Luís Rodríguez Zapatero i 3 durant els de Mariano Rajoy.

L'últim debat sobre l'estat de la nació espanyola es va produir el febrer de 2017, durant el Govern de Rajoy. Pedro Sánchez es trobava en l'oposició i precisament ara, reinicia aquest mecanisme parlamentari després una llarga aturada provocada per dissolucions anticipades, eleccions generals i la situació excepcional a causa de la pandèmia de la covid.

Felipe González Círculo Ecuestre / Sergi Alcàzar
Felipe González va proposar el primer debat sobre l'estat de la nació espanyola el 1983 / Foto: Sergi Alcàzar

Funcionament del debat sobre l'estat de la nació espanyola

Com no existeix regulació constitucional o reglamentària, el debat sobre l'estat de la nació espanyola es desenvolupa segons l'article 196 del Reglament del Congrés, centrat en les comunicacions plenàries. Aquí tens els seus subapartats íntegres:

1. Quan el Govern remeti al Congrés una comunicació per al seu debat, que podrà ser davant del Ple o en Comissió, aquell s'iniciarà amb la intervenció d'un membre del Govern, després de la qual podrà fer ús de la paraula, per temps màxim de quinze minuts, un representant de cada Grup Parlamentari.

2. Els membres del Govern podran contestar a les qüestions plantejades de forma aïllada, conjunta o agrupades per raó de la matèria. Tots els intervinents podran replicar durant un termini màxim de deu minuts cada un.

El president del Govern és el que inicia el debat sobre l'estat de la nació espanyola. Després de la seva intervenció, arriba el moment de la resta de grups parlamentaris (representats pels seus portaveus). L'ordre de les intervencions és descendent, és a dir, de major a menor representació. L'excepció és el grup parlamentari del Govern, la intervenció del qual és l'última.

Una vegada es dona per finalitzat el debat, els grups parlamentaris presenten les propostes de resolució, que seran debatudes, i votades, en una altra sessió.

Referents internacionals del debat

El debat sobre l'estat de la nació espanyola té alguns antecedents internacionals. Per exemple, al Regne Unit es troba el State Opening, o cerimònia d'obertura del Parlament Britànic. En aquest esdeveniment, la Reina d'Anglaterra pronuncia un discurs que, a més de seguir el protocol, també serveix per presentar el programa legislatiu del Govern de sa Majestat per al període parlamentari que just dona inici.

Dies després se celebra el Queen's Speech Debate, o debat del discurs de la Reina, on s'analitza el contingut del missatge del Govern. L'oposició pot aprofitar l'ocasió per demanar que es discuteixin assumptes que consideri rellevants.

Un altre referent del debat sobre l'estat de la nació espanyola és el State of the Union Adress, un discurs anual del president dels Estats Units cap a les dues cambres del Congrés (Cambra de Representants i Senat) a l'inici del període de sessions.

En el contingut d'aquest discurs sobre l'estat de la unió, se solen concretar reptes a què s'enfrontaran els Estats Units i també s'explica el programa legislatiu, la gestió política... que promourà el president durant el període polític que comença.