Tot apunta que la tardor serà calenta. Encara no es nota la ferocitat com en altres llocs del continent, però les conseqüències econòmiques de la guerra entre Rússia i Ucraïna arribaran més aviat que tard i requeriran una resposta social a l'altura, en una societat que encara no ha aturat d'agonitzar per la pandèmia mundial. En l'àmbit polític, aquesta setmana el focus es trasllada a Madrid, on el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, haurà de ser capaç de reivindicar amb prou força les mesures fetes fins ara i anunciar-ne de noves per reforçar la posició tensa del seu govern de coalició davant d'un PP que comença a agafar embranzida. Anunciar projectes i propostes tangibles per reforçar l'esquerra davant d'una dreta cada vegada més mobilitzada.

Tot plegat serà en el debat de l'estat de la nació que comença dimarts i acaba dijous, tres jornades per parlar de política general on Sánchez exposarà el balanç de la seva gestió per primera vegada en un debat de l'estat de la nació, i és que no se'n celebra cap des del febrer de 2015, una aturada provocada per dissolucions anticipades, eleccions generals i la situació excepcional a causa de la pandèmia de la covid. La sessió s'allargarà fins dijous, i divendres Sánchez protagonitzarà una trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en aquesta intenció d'ambdues parts per reprendre el diàleg.

❓ Què és el debat sobre l'estat de la nació?

El Ple del Congrés començarà el dimarts a les 12.00 hores del migdia amb la intervenció de Pedro Sánchez sense temps limitat. Serà una prova d'estrès on Sánchez haurà de fer front, més enllà dels retrets que pugui rebre de l'oposició, al nou PP d'Alberto Núñez Feijóo, que en els últims mesos ha arravatat als socialistes bastions com  el d'Andalusia: Feijóo no podrà intervenir, ja que és senador, i la oratòria dels populars serà a càrrec de Cuca Gamarra, tot i que el president popular estarà present a l'hemicicle assegut a la primera fila del seu grup. Sánchez també haurà de saber manegar la situació amb els socis, Unides Podem, després d'unes últimes setmanes amb retrets creuats principalment per qüestions com l'armamentística. El debat i votació de prop de 150 propostes de resolució seran un mesurador també per reflectir la fortalesa d'aquest govern de coalició que no deixa de sobreviure a tensions, tot i que ambdues parts asseguren que no perilla el pacte.

Dimarts, un cop acabada la intervenció de Sánchez, se suspendrà la sessió fins a les 16.00 hores: en aquest temps els grups aprofitaran per fer unes primeres valoracions de les paraules del president, i després començaran ja les intervencions des de l'hemicicle dels grups parlamentaris, de major a menor, començant pel PP i acabant amb el PSOE. Dimecres l'activitat s'engegarà a les 9.00 hores amb la intervenció dels grups que quedin pendents. Un cop acabat el debat, s'obrirà un termini de 30 minuts perquè els grups presentin les seves propostes de resolució, i mentrestant es continuarà amb el Ple abordant altres qüestions afegides en l'ordre del dia. Dimecres està previst que es prengui en consideració la proposició de llei per la reforma del Poder Judicial que permetrà al Consell General del Poder Judicial renovar dos dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional. El més probable és que es tramiti amb caràcter d'urgència i en lectura única per aconseguir la renovació del tribunal de forma immediata, per la qual cosa dijous podria quedar enllestit.

També dijous s'abordaran altres dues qüestions: la votació de la nova llei de memòria històrica, que de moment no compta amb el suport ni d'ERC, Junts ni la CUP, però que igualment podrà tirar endavant. També s'abordarà el decret anticrisi del Govern, a més d'un decret llei que limita la temporalitat en el sector públic sanitari. Esquerra Republicana, sòcia habitual del govern de Pedro Sánchez, no serà decisiva en aquestes votacions i és que l'executiu ja s'ha assegurat els suports necessaris per tirar-les endavant. Caldrà veure el diàleg en hemicicle entre Gabriel Rufián i Pedro Sánchez per avaluar aquesta distància que els d'Oriol Junqueras asseguren que tenen amb Sánchez després d'escàndols com el CatalanGate o la falta d'inversions a Catalunya. Però el pols entre ambdues parts serà divendres amb la trobada amb els caps dels dos executius.

Debat de l'estat de la nació 2022: protagonistes clau

Alberto Núñez Feijóo. Senador, no podrà prendre la paraula durant el debat malgrat que ara sigui el líder de l'oposició després de la marxa de Pablo Casado. El gallec viurà aquest debat sent conscient de la recuperació que estan vivint els populars, després d'esdeveniments com l'absoluta victòria dels populars a Andalusia, que havia estat bastió socialista. I no només gaudiran del debat després de victòries municipals, sinó també després de primeres enquestes que ja no donen la victòria al PSOE, sinó als populars. Des de Gènova preveuen centrar el discurs en el deteriorament institucional i presentar-se com els garants per solucionar les adversitats econòmiques.

Tensions de la coalició. "Res trencarà el govern, no hi ha alternativa". Amb aquestes paraules es pronunciava diumenge en una entrevista a El País la ministra Yolanda Díaz, després de les tensions de la coalició en qüestions com el pressupost per Defensa o les polítiques frontereres després de la tragèdia de Melilla. Diuen que l'últim Consell de Ministres va ser el més tens de la legislatura, però tot i les discrepàncies, ambdós socis continuen emplaçant-se a treballar plegats. Caldrà avaluar la salut del govern de coalició, més enllà de les propostes que s'aprovin i les lleis que es desencallin, en el to i paraules que s'intercanviïn PSOE i Unides Podem. 

El diàleg amb ERC. Quin titular donarà aquesta setmana Gabriel Rufián? Caldrà veure el balanç que fan els republicans, que van començar la legislatura participant de la governabilitat de l'estat i que a poc a poc s'han anat allunyant davant polèmiques com l'espionatge. Des de Calàbria, asseguren que prendran les decisions que convinguin més a la ciutadania de Catalunya a l'hora de donar suport a l'executiu, mentre que Junts per Catalunya els reclama deixar de ser la crossa del govern espanyol. Caldrà veure si els republicans s'allunyen o intenten conciliar amb el PSOE, sobretot tenint en compte que acabada la sessió del Congrés, Aragonès i Sánchez hauran de fer una encaixada de mans divendres al matí.

La irrellevància de Ciutadans. Ningú parla de Ciutadans si no és per mencionar el degoteig incontrolable de baixes, o per parlar de la seva desaparició que els taronges estan intentant aturar amb una refundació del partit. El previst és que la renovació, amb una Inés Arrimadas que s'aferra a la cadira, es dugui a terme abans que acabi l'any. Aprofitarà la líder taronja per mostrar durant el debat de l'estat de la nació aquest procés de canvi, o s'atrinxerarà en el leitmotiv del 'colpisme independentista' per seguir obtenint quatre vots?

Com seguir en directe el debat de l'estat de la nació 2022?

El debat de l'estat de la nació es podrà seguir en directe a través del Canal del Congrés dels Diputats. També ElNacional.cat farà un seguiment de les sessions.