Ciutadans ha presentat aquest dilluns a la Fiscalia una denúncia per prevaricació contra el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per la "inhibició del Govern en la defensa dels Mossos d'Esquadra". La formació liberal ha pres aquesta decisió després de sis nits de protestes en contra l'empresonament del raper Pablo Hasel que han acabat amb aldarulls.

El dirigent del partit, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la conselleria d'Interior ha decidit "no acusar els responsables d'atacar els Mossos d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat". "El conseller d'Interior no està protegint els Mossos davant els atacs que pateixen dels violents. La Generalitat té el deure de vetllar per la integritat dels seus funcionaris", ha afegit Carrizosa.

 

En els sis dies de protestes, la policia catalana ha detingut un total de 75 persones, dels quals 24 són menors i 51 majors. Entre els menors n'hi ha des de 13 anys i fins el 17 anys. Pel que fa als majors, hi ha 37 persones d'entre 18 i 25 anys i a partir dels 26 hi ha 14 detinguts. Pel que fa a les nacionalitats, el 76 % són de nacionalitat espanyola, segons ha informat Mossos.

Denúncia i dimissió

El partit taronja va anunciar la interposició de la denúncia l'endemà que aquesta formació demanés la dimissió del mateix conseller d'Interior. El secretari de Comunicació de Cs a Catalunya i diputat electe al Parlament, Nacho Martín Blanco, va considerar "inadmissible" que la màxima preocupació del Govern davant les "imatges d'extrema violència contra els Mossos" sigui "tenir contents als extremistes de la CUP i carregar contra els Mossos d'Esquadra per la seva actuació contra la violència extrema". El diputat electe va acusar el Govern de defensar als violents en lloc de posar-se al costat dels agents.

Sàmper, però, es va reunir ahir amb la cúpula i els sindicats i va tancar files amb el cos. El conseller va demanar apartar els Mossos de les negociacions per crear un futur Govern de la Generalitat i vol debatre el model d'ordre públic (i en cap cas el model de policia) al Parlament.

En aquest sentit, el conseller va advertir que cal diferenciar el fons de la forma i va defensar que cal protegir els agents dels Mossos de les polèmiques amb un exemple: "Si falla el pla de vacunació, no qüestionarem la feina dels sanitaris, sinó del sistema, oi? Doncs passa el mateix amb els Mossos".