Els sindicats i la cúpula dels Mossos han reafirmat la confiança mútua i han defensat les seves actuacions davant les crítiques rebudes per la seva actuació durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél d’aquesta setmana. Després de reunir-se amb els representants sindicals, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha tancat files amb el cos i ha demanat que se'ls aparti del debat polític.

Segons Sàmper, els Mossos estan actuant "de la manera que l'entorn els exigeix" i ha defensat, un cop més, la seva confiança en els agents. És per això que, com ja havia fet aquest matí, ha instat els partits polítics a apartar els Mossos de les negociacions postelectorals, ja que considera que "ara no és el moment", i ha apostat per debatre el model d'ordre públic (i en cap cas el model de policia) al Parlament.

"La voluntat de millora és unànime dins el cos, però creiem que s'ha de fer al Parlament, amb un debat amb comissions àmplies i experts. Això requerirà serenitat i tranquil·litat. Ara hem de treballar de manera conjunta perquè això acabi el més aviat possible", ha demanat.

La valoració dels sindicats

Per la seva banda, els sindicats dels Mossos d'Esquadra esperen que els partits polítics "deixin d'instrumentalitzar" el cos com una "pedra llancívola" per "desgastar el govern de torn". "El cos de Mossos té la sensació que està sol davant d'uns fets que considerem gravíssims. Estem patint una extrema violència", ha afirmat Pere Garcia, portaveu de SAP-FEPOL en representació de tots els sindicats. També demanen les "eines necessàries" per a dispositius d'ordre públic amb "total garantia, tan física com jurídica".

 La reivindicació conjunta dels sindicats, inèdita, va arribar després que els comandaments dels Mossos, conscients del malestar que hi havia al cos, acordessin fer pinya i blindar-se davant possibles ingerències polítiques, alhora que avalaven l’actuació dels antiavalots durant aquests dies. En concret, a la reunió hi han participat els sindicat SAP-Fesol; USPAC; Sindicat de Policies de Catalunya (SPC); SME; SEGCAT; SEIME; SICME; AFITCME i CAT. Tots ells han lamentat que ànims dins  el col·lectiu estan molt crispats i  asseguren que "estan ja en el límit de poder garantir la pau social”. En aquest sentit, Sàmper ha admès que caldria haver-se reunit abans.

Reunión Miquel Sàmper sindicatos Mossos Interior

Imatge: La reunió d'aquest diumenge / Interior

És per això que, fins i tot, s’ha plantejat entre el col·lectiu la possibilitat fer dur a terme  una vaga de zel (peticions de baixes) que deixaria el cos sense efectius.El malestar al cos és evident. Les manifestacions del conseller Sàmper en el sentit que cal una revisió  inajornable i urgent del model d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra, les exigències de la CUP, que han fet del cos moneda de canvi en les negociacions per al futur govern, l'anunci del vicepresident Pere Aragonès que hi haurà canvis a la conselleria, insinuant que no estarà en mans de Junts han acabat d'escalfar els ànims dels Mossos, que se senten que compten amb el suport dels representants polítics.

Cinquena nit

Els Mossos han detingut aquesta passada nit a un total de 38 persones a Catalunya relacionades amb els "desordres públics i actes de pillatge" que es van desfermar després del cinquè dia de protestes. el gruix de les detencions va tenir lloc a Barcelona, amb 35 detinguts, 13 d'ells menors d'edat; mentre que a Lleida es va produir una detenció i a Tarragona dos més, en tots dos casos de menors d'edat. En els incidents de Barcelona van resultar ferits cinc agents dels Mossos d'Esquadra, segons les mateixes fonts.