Ciutadans ha assenyalat que Vox no va "moure ni un dit" per evitar que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa aprovés ahir una resolució que defensa els indults als presos polítics, la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió i per retirar la sol·licitud d'extradició contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ivan Espinosa de los Monteros va ser l'encarregat de representar el partit ultra a l'assemblea d'ahir, mentre que Ciutadans no té representació a aquest òrgan. 

TUIT SARA GIMENEZ CONSELL EUROPA

En una piulada, la diputada taronja al Congrés Sara Giménez ha denunciat que Vox no va presentar "cap esmena per defensar la imatge d'Espanya", i assegurant que "no van moure ni un dit. Com és habitual, treballar, treballen poc". Sara Giménez és diputada substituta de la delegació espanyola al Consell d'Europa, fet que significa que només pot intervenir i votar en els plens quan substitueix a un altre diputat espanyol. 

Un informe "impresentable", segons Vox 

La proposta de la resolució, presentada pel diputat letó Boriss Cilevics, va ser aprovada per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions. Tot i que, com reclama Giménez, Vox no va presentar cap esmena al text, qui sí que ho va fer va ser el PP. I la resta de diputats les va tombar totes, una rere l'altre. 

Segons un vídeo publicat per Espinosa de los Monteros a Twitter, el seu partit s'havia plantejat presentar alguna esmena al text, però que en un informe "impresentable" l'únic que es pot fer és "això",  just abans d'estripar-lo. Espinosa finalment va intervenir al final del ple per exigir que no es qüestionin les decisions judicials de l'estat. Ara bé, durant la intervenció de la diputada d'ERC, Laura Castel, es va dedicar a fer un seguit de gestos impotents

Abans que es conegués el resultat al Consell d'Europa, Vox havia demanat que Espanya l'abandonés si finalment s'aprovava la resolució: "no es pot formar part d'organitzacions internacionals que t'insulten", va dir Jorge Buxadé, portaveu del partit. 

Els liberals, a favor dels indults

Com que no podien ser al ple, Ciutadans havia enviat una carta al Consell d'Europa sol·licitant que la resolució no es votés, ja que segons el partit d'Arrimadas "assumeix la propaganda independentista" sobre l'1-O i la declaració unilateral d'independència, obviant que "es van cometre delictes greus". A la sessió, però, el líder del grup Aliança dels Liberals i els Demòcrates per Europa -al qual pertany Cs-,  es va posicionar a favor dels indults i va considerar que les penes del Tribunal Suprem són "desproporcionades".