Jorge Buxadé, portaveu nacional de Vox, ha advertit que si el Consell d'Europa aprova l'informe elaborat per Boriss Cilevics favor dels indults als "separatistes catalans" Espanya hauria d'abandonar-lo. "Els Estats membres no poden formar part d'organitzacions internacionals que t'insulten", ha dit en roda de premsa, ja que, segons ell i el seu partit, l'informe dels indults suposa "un atac a la sobirania i independència " de l'Estat.  Buxadé, però, ha reconegut que no espera que el Govern prengui aquesta decisió ni s'oposi a l'informe, perquè per ell, aquest escrit és un element més del full de ruta independentista. 

El també eurodiputat del partit ultra, ha assegurat que utilitzaran tots els informes necessaris contra aquesta mesura de gràcia, que segons ha anunciat el president Pedro Sánchez, s'aprovarà demà al consell de ministres. Segons el polític de Vox, amb els indults i l'acte d'aquest matí al Liceu, Sánchez ha capitulat davant "la barbàrie, la desorganització, el caos i la violència que han generat els colpistes". 

 

TUIT JORGE BUXADÉ

 

"El més normal és que et caigui una clatellada" 

El text del conegut com a informe Cilevics recull que "l'expressió d'opinions independentistes no és motiu de persecució penal" i recomana a les autoritats espanyoles reformar les disposicions penals sobre rebel·lió i sedició per evitar que provoquin "sancions desproporcionades". Segons Buxadé, Vox considera "incert aquest text" i nega que a Espanya hi hagi persones empresonades per la seva manera de pensar, ja que hi ha persones que defensen l'ideari independentista des del Congrés i no són a la presó. 

Aquesta roda de premsa ha tingut lloc poc temps després de l'acte a Barcelona, en el qual s'han sentit crits que reclamaven l'amnistia dels presos. Respecte a aquests, Buxadé ha puntualitzat que Sánchez "s'ha agenollat davant els colpistes" i que quan un abaixa el cap "el més normal és que et caigui una clatellada".  

Demana la dimissió de Garamendi 

L'eurodiputat ha insistit que aquesta mesura de gràcia, en lloc d'indults són "insults", als quals la "casta els hi dona suport", en referència a les declaracions d'Antonio Garamendi, president de la CEOE, que durant el Cercle d'Economia els hi va donar el seu vistiplau, i a les organitzacions sindicals. En paraules de Buxadé, Garamendi "ha corregut a donar suport a aquests indults injustos i il·legals, uns indults conta els espanyols" i ha afegit que els empresaris que segueixen sent lleials a la unitat d'Espanya han de demanar-li que "se'n vagi a casa seva amb la creu al mèrit militar que li va reglar el govern espanyol 24 hores abans que fes aquestes declaracions". 

Buxadé ha continuat en aquest sentit i, amb ironia ha indicat als mitjans el titular de la roda de premsa: "Vox demana al senyor Garamendi que se'n vagi cap a casa perquè no representa a cap empresari que cada matí s'aixeca per obrir el seu negoci i crear llocs de feina". Avui, Lorenzo Amor, un dels vicepresidents de la CEOE ha dit que, a títol personal, és contrari als indults, però que, com a entitat, no es posicionaran.