El diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros havia demanat torn de paraula aquesta tarda per intervenir a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa durant el debat de l'informe en què es reclama la posada en llibertat dels presos independentistes.

L'informe, sota l'epígraf Haurien de ser perseguit els polítics per les declaracions fetes en l'exercici dels seu mandat?, ha estat finalment aprovat amb una àmplia majoria dels membres de l'Assemblea, i malgrat les protestes dels diputats i senadors que formen part de la delegació espanyola.

Però Espinosa de los Monteros no ha pogut utilitzar el torn de paraula que havia sol·licitat perquè s'ha esgotat el temps del debat. Això no li ha impedit, no obstant, mostrar a la resta de membres del Consell el seu parer contrari a la proposta de l'informe. Ho ha fet gesticulant de manera ostensible mentre intervenia la senadora d'ERC Laura Castel, que sí ha disposat de torn de paraula.

 

En un primer moment semblava que Espinosa optava per amagar-se rere la senadora, però tot seguit ha corregit el tret. S'ha mogut per ser més visible i ha començat a gesticular, refutant amb gestos les paraules de Castel. Primer, fent que no amb el cap; després negant fins i tot amb el dit aixecat, mentre la senadora explicava que el 80% dels catalans volen un referèndum o quan ha recordat les condemnes imposades als presos polítics.

El diputat ha fet evident el gest de befa quan Castel advertia que els indults deixen els presos sota el risc de ser engarjolats de nou si hi ha un canvi de govern, i ha acabat rebutjant la intervenció de la senadora amb la mà indicant que marxés quan aquesta ha consumit els seus tres minuts.

Finalment, no només s'ha aprovat l'informe sinó que els vots de l'Assemblea Parlamentària ha tombat les esmenes que havien presentat els parlamentaris espanyols per matisar-ne les propostes d'actuació que el Consell d'Europa planteja al govern espanyol, entre les quals, alliberar els presos, acabar amb la persecució dels exiliats o posar fi als casos judicials oberts contra funcionaris de menor rang per la seva implicació en el referèndum de l'1-O.

 

A la imatge principal, una captura del vídeo en què apareix Espinosa de los Monteros gesticulant