Si haguéssim de preguntar a Salvador Illa com qualificar les negociacions per tancar la investidura entre Junts per Catalunya i ERC, de ben segur que escolliria un sol mot: "fracàs". El candidat del PSC a la Generalitat i exministre de sanitat ha tornat a fer servir aquesta paraula per definir els contactes entre ambdós partits independentistes, però ara apuntant a un nou objectiu, l'ultimàtum dels republicans als de Puigdemont, que deixava el dia d'ahir com a data límit.

Dilluns 17 d'abril, Pere Aragonès apressava Junts per tancar, per fi, l'acord per la formació d'un nou govern independentista, posant una data límit: l'1 de maig. Un dia després del Primer de Maig, l'ultimàtum d'ERC ja és paper mullat, però va aconseguir la celebració d'una segona cimera (in extremis), al centre penitenciari de Lledoners. 

Una reunió de dues hores de la qual no se'n coneixen els detalls, però que Esquerra va valorar positivament, segonsvan explicar a Europa Press fonts del partit. Les mateixes fonts han afegit que els republicans dedicaran la resta del dia a estudiar la situació després d'aquesta trobada, i que preveuen pronunciar-se entre avui i dilluns.

Amb tot, el candidat socialista, Salvador Illa, sembla que aquests moviments no el convencen. En declaracions realitzades durant la seva visita als barris de Bonavista i Camp Clar de Tarragona, ha qualificat de "fracàs" tant l'ultimàtum dels republicans com la possibilitat d'un govern d'ERC i Junts, el qual ha titllat de "via fracassada".

En aquest sentit, ha tornat a reclamar un pas al costat dels independentistes per donar la possibilitat al PSC, "els guanyadors de les eleccions", de formar un govern d'esquerres. "Hi ha un camí alternatiu, el d'un govern d'esquerres al Parlament de Catalunya. Reclamo obrir un nou temps i que aquest temps el construïm sota el lideratge de qui vam guanyar les eleccions, amb una majoria molt clara, de 50.000 vots", ha dit.

Preguntat sobre la possibilitat que el PSC donés suports puntuals a un govern republicà en solitari, ja que ERC ha plantejat aquesta alternativa si no tanquen un pacte amb la formació de Puigdemont, el dirigent socialista ha reiterat que vol obrir una nova etapa a Catalunya sota el lideratge del PSC. "No contemplo altres escenaris, Catalunya necessita un govern estable que se centri en els problemes que tenen els ciutadans i això reclama de majories sòlides i al Parlament de Catalunya n'hi ha d'esquerres", ha destacat. Tot i això, ha dit que no tindran una posició "obstruccionista".

El PSC, va aconseguir més vots a les eleccions del 14F, però només té 33 diputats, els mateixos que Esquerra Republicana de Catalunya. En cas de tancar un acord amb els comuns, que tenen 8 diputats, sumarien 41 escons. En qualsevol dels casos seria necessari un acord amb ERC per arribar a la majoria absoluta i poder formar un govern d'esquerres al Parlament de Catalunya. Una possibilitat que en principi no està sobre la taula, ja que els republicans es van comprometre en campanya a no pactar amb els socialistes. 

 

 

Imatge principal, Illa durant la seva visita a Tarragona / ACN