La finalització, aquest dissabte, de l’últimàtum llançat per Pere Aragonès a Junts per Catalunya per arribar a un acord de Govern que permeti investir el candidat republicà, ha propiciat una segona cimera a la presó de Lledoners que ha tingut lloc aquest matí, segons ha avançat TV3.

La reunió ha durat unes dues hores i ha tingut com a objectiu trobar fórmules per desbloquejar les negociacions que permetin formar Govern. Tot i que, de moment no ha transcendit el resultat de la trobada, ERC té sobre la taula explorar la possibilitat de formar un Govern en solitari, que podria comptar amb el suport a la investidura de Junts per Catalunya i la possibilitat d’integrar-se a l'executiu més endavant.

Tot i que el termini per a investir un nou president no s’exhaureix fins el 26 de maig, la reunió d’aquest matí a la presó hauria d’haver servit per desencallar i fer avenços substancials en l’acord.

Després de dues hores de reunió, en la que hi han participat Oriol Junqueras, Pere Aragonès i Josep Maria Jové per part d'ERC i Jordi Sànchez, Elsa Artadi i Josep Rius per part de JxCAT,  Pere Aragonès ha sortit finalment de la presó, però sense fer declaracions. Tampoc ho han fet els negociadors de Junts. 

De totes maneres, després ERC ha fet una valoració "positiva" de la reunió, segons han explicat a Europa Press fonts del partit. Les mateixes fonts han afegit que els republicans dedicaran la resta del dia a estudiar la situació després d'aquesta trobada, i que preveuen pronunciar-se entre aquest diumenge o dilluns.

Govern “de forma imminent”

Aquest mateix matí i abans de desplaçar-se a Lledoners, Pere Aragonès, ha reclamat la necessitat que Catalunya tingui "de forma imminent" un Govern "en ple rendiment" per combatre les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Ho ha dit a Barcelona en l'acte d'ERC per commemorar l'1 de Maig, 'La República del treball digne', on s'ha compromès a impulsar un "marc català de relacions laborals, que tingui en el salari mínim de referència de Catalunya un dels seus objectius" i que es basi "en la negociació col·lectiva".

En cas de no arribar a cap acord amb JxCAT, ERC dona per descomptat que haurà de seguir asseguda a la taula amb ells, perquè entendre's amb el PSC és una línia vermella que ERC té clar que no traspassarà. Encara que l’alternativa sigui un govern en minoria d’Aragonès, aquest seria impossible si no compta amb el suport de JxCAT en una investidura que hauria de tenir lloc, a tot estirar, el 26 de maig, l’autèntic ultimàtum a què s’enfronta l’independentisme.

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Jordi Sànchez en una trobada anterior / Efe