Espanya serà la seu de la pròxima cimera de l'OTAN el 2022, segons han decidit els caps d'Estat i de Govern de l'Aliança Atlàntica durant la seva reunió d'aquest dilluns a Brussel·les.

"Esperem tornar a reunir-nos a Espanya el 2022, a la que seguirà la nostra pròxima trobada a Lituània," indiquen els líders aliats en les conclusions acordades en la cimera.

Espanya serà amfitriona així 25 anys després d'una cimera de l'Aliança: el juliol de 1997 Madrid va acollir una reunió de líders en un moment en què el José María Aznar presidia el govern espanyol i Bill Clinton estava al capdavant dels Estats Units.

La cimera a Espanya tindrà lloc en un moment en què l'OTAN espera tenir preparat el seu nou concepte estratègic, en el qual els aliats esperen reflectir com l'Aliança s'enfronta a nous desafiaments o amenaces.

Durant la cita de dilluns, els 30 països membres de l'OTAN van decidir obrir un "nou capítol" en la relació transatlàntica, amb directrius que l'organització ha de seguir per incrementar el seu poder de dissuasió i defensa de cara a 2030.

En aquest camí han identificat reptes coneguts, com l'"agressivitat" de Rússia, però també nous, com la rivalitat militar de Xina o la necessitat d'assolir junts més avenços tecnològics.

La trobada entre Biden i Sánchez

Aquest dilluns, a part de decidir-se que la pròxima cimera se celebrarà a Madrid, també es produir una trobada entre el president del govern espayol, Pedro Sánchez, i el president dels Estats Units, Joe Biden.

L'esperat primer contacte a la cimera de l'OTAN entre el president espanyol i el seu homòleg nord-americà es va limitar a una "breu conversa" de tot just un minut, una salutació que per a Sánchez "ha donat molt de si" i suposa el principi d'una bona relació bilateral.

A part d'aquesta breu trobada captada per les càmeres de l'organització, Sánchez va mantenir aquest dilluns reunions amb els primers ministres britànic i canadenc, Boris Johnson i Justin Trudeau, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en els marges d'una cimera que ha deixat l'anunci que la pròxima se celebrarà a Madrid.

El PP va aprofitar per retreure el "ridícul" del govern espanyol per anunciar com una primera trobada entre Pedro Sánchez i el president Biden el que ha estat una breu xerrada mentre ambdós caminaven a la sala on se celebra a Brussel·les la cimera de l'OTAN.

"En vint segons ha quedat demostrada la irrellevància de la política exterior d'Espanya", va criticar el diputat del PP Pablo Hispán que, en declaracions a Efe, va acusar Sánchez de fer de "patge en un passeig".

 

Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la cimera de l'OTAN / Europa Press