Dijous passat, a bombo i plateret, el govern espanyol va anunciar la primera “reunió” entre els presidents Pedro Sánchez i Joe Biden. Ho havien de fer aquest dilluns a Brussel·les, en el marc de la cimera anual de l’OTAN. Havia de ser un primer contacte, on conéixer-se però també abordar qüestions diplomàtiques i geopolítiques. Al final, però, ha quedat en un simple passeig que ha durat 20 metres i mig minut, el que els ha dut de la fotografia de família a la sala on se celebrava la reunió de caps d’Estat i de govern.

Segons fonts del govern espanyol, aquesta ha estat la “trobada” prevista, una “breu conversa” després de la foto de família. Des de l’executiu central remarquen que “tal com s’havia assenyalat prèviament, tots dos volien saludar-se, conéixer-se personalment i establir un primer contacte”. Però des de la mateixa Moncloa havien generat unes expectatives molt més elevades.

 

En la roda de premsa posterior a la cimera, també breu, Pedro Sánchez ha argumentat que no duia un cronòmetre al damunt, però que han conversat prou estona. Segons el president espanyol, han abordat des dels llaços militars entre els dos països fins a la situació d’Amèrica Llatina i la “preocupació” per la crisi migratòria en aquella regió. Per altra banda, Sánchez l’ha felicitat per la seva “agenda progressista” i pel retorn als “grans consensos multilaterals”, com la lluita contra el canvi climàtic. Ho ha valorat com una “primera presa de contacte” i ha assegurat que hi ha el compromís de “continuar en contacte”.

Per altra banda, els membres de l'OTAN han acordat que la pròxima cimera, l'any 2022, tindrà lloc a Madrid.

Expectatives elevades

Des de la mateixa Moncloa havien generat moltes expectatives. Des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca, ara fa més de cinc mesos, no s'ha produït cap mena de contacte entre els dos presidents, tampoc per via telefònica. Ha estat el primer cop que tots dos mandataris coincideixen en un acte internacional.

Segons informaven des de La Moncloa la setmana passada, durant els últims dies s'havia establert un fil de comunicació directa entre els equips dels dos presidents. Del cantó espanyol, en les converses, hi havia el cap de gabinet de Pedro Sánchez, el guru Iván Redondo. Per l'administració nord-americana, hi havia Ronald Klain, també cap de gabinet del president Joe Biden. Tots dos van conversar aquest dilluns passat de forma llarga i intensa i van coincidir en la necessitat de reimpulsar les relacions. L'executiu central parlava d'un primer contacte per a "conèixer-se i parlar".

Fonts de l’executiu central fins i tot especulaven sobre els possibles temes de conversa, com “reforç de la relació transatlàntica, multilateralisme, migracions”, però que “dependria dels dos líders”. Sembla que 20 metres i mig minut no donen per a tant.

Biden convenç el G-7

Aquest cap de setmana, el president nord-americà, Joe Biden, ha convençut la resta de líders del G7, reunits en una cimera en Carbis Bay (Regne Unit), per llançar un gran pla d'infraestructures que contraresti l'avenç de la Xina. Així, els dirigents del G7 van acordar aquest dissabte llançar la iniciativa Build back better for the world (reconstruir millor per al món) per "respondre a les necessitats tremendes d'infraestructures als països d'ingressos mitjans i baixos", ha informat la Casa Blanca. El pla anirà dirigit a nacions de Llatinoamèrica, el Carib, l'Àfrica i l'Indopacífico.