L'OTAN no entrarà en una nova "guerra freda" amb la Xina, però buscarà crear un front unit als desafiaments per la seguretat que implica la seva escalada militar i l'expansió de poder en el món, segons ha comunicat el secretari general aliat, Jens Stoltenberg. "La Xina no és el nostre adversari, el nostre enemic, però hem d'abordar com a aliança els reptes que suposa la Xina per a la nostra seguretat", ha indicat Stoltenberg en la roda de premsa prèvia a l'inici de la cimera de líders de l'organització que té lloc a Brussel·les. 

En la reunió d'avui els aliats treballaran estratègies comunes davant dels desafiaments que a la seguretat que suposen Rússia i la Xina. Entre els temes que es posaran sobre la taula durant la cimera també es troben la retirada de les tropes d'Afganistan i una nova agenda perquè l'OTAN sigui més competitiva de cara a 2030, segons recull Efe. 

La cimera d'avui és la primera en la qual participa Joe Biden com a president dels Estats Units. El president nord-americà ha demostrat sovint la seva preocupació pel creixement de la Xina. Ja ho va fer en la seva primera reunió del G-7, on va convèncer a la resta de líders per llençar un gran pla d'infraestructures que contraresti l'avenç xinès

Preocupació latent

Malgrat que des de l'OTAN descarten la confrontació amb el país asiàtic, es mostren preocupats per la seva força en especial pel seu potencial militar i tecnològic, ha reconegut Stoltenberg. El secretari general ha subratllat la necessitat de col·laborar amb la Xina en assumptes com el control d'armes o el canvi climàtic. 

Tot plegat succeeix quan les accions de Pequín en el mar de la Xina Meridional, els càstigs als manifestants de Hong Kong i la persecució de les minories estan sent criticades durament per la comunitat internacional. 

Batalla tecnològica

Entre els fronts que més preocupa als líders de l'OTAN sobre l'amenaça xinesa es troba la gestió tecnològica. Les noves tecnologies que aplica la Xina a les xarxes socials o el reconeixement facial que utilitza per "controla i vigilar" la seva població "de manera mai vista" ha fet saltar l'alerta entre els aliats, segon informa Efe. 

Stoltenberg ha recordat que la Xina "S'està apropant més a nosaltres en el ciberespai, a l'Àfrica, a l'Àrtic, i invertint amb força en la nostra infraestructura i tractant de controlar-la". És per això que el polític noruec considera "tan important"  el desenvolupament de l'agenda 2030 de l'OTAN, amb la que s'inverteixi més en tecnologia per una millor defensa cibernètica.  El secretari general ha vaticinat que hi haurà "una clara, unida posició dels aliats sobre la Xina". 

 

Imatge principal: Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, en una roda de premsa a la cimera de l'organització a Brussel·les / Efe