El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha suspès aquest dilluns a mig matí la cimera extraordinària entre els 28 per consensuar el repartiment d’alts càrrecs de la UE. Davant el bloqueig per pactar un paquet de noms, i en especial, el del successor de Juncker al capdavant de la Comissió Europea, el polonès ha decidit suspendre les converses i reprendre-les dimarts a les 11 del matí.

El principal escull en les negociacions es troba en la presidència de la Comissió Europea, que es disputen socialistes i populars.

Si bé l’holandès Frans Timmermans es perfilava durant la matinada com el principal candidat en comptar amb el suport dels liberals, les reticències en el si del PP europeu per cedir l’alt càrrec ha impedit el consens.

El president del Consell Europeu havia arribat a la cimera d'aquest diumenge amb la proposta impulsada per França, Alemanya, Holanda i Espanya que el candidat del Partit Socialista Europeu, l'holandès Frans Timmermans, presidís la Comissió Europea, malgrat que els socialdemòcrates van quedar en segona posició a les eleccions a l'Eurocambra de maig, per darrere del Partit Popular Europeu (PPE).

De fet, el polític holandès genera divisió entre els mandataris del PP europeu, ja que mentre Angela Merkel sí que li dóna suport, altres líders conservadors reivindiquen la seva victòria als comicis.

Timmermans tampoc no desperta simpaties en països de l'est com Polònia, Hongria o la República Txeca en considerar que com a vicepresident primer de l'actual Comissió s'ha entremès en qüestions sobre l'Estat de dret en aquests països, mentre que Itàlia tampoc no té clar si li donaria suport.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha considerat en aquest sentit que seria "humiliant" que el PPE, vencedor dels comicis europeus, accepti la presidència a la Comissió de Timmermans. Per la seva part, el primer ministre irlandès, el conservador Leo Varadkar, ha opinat que el PPE no hauria de lliurar la presidència de la CE "tan fàcilment, sense lluitar".