La cimera europea que els líders de la Unió Europea (UE) han celebrat aquest diumenge ha quedat suspesa temporalment perquè el president del Consell, Donald Tusk, mantingui reunions bilaterals amb els mandataris amb vista a continuar negociant l'elecció dels principals càrrecs de la UE.

"La cimera europea, suspesa pel president del Consell. Tusk organitzarà ara reunions bilaterals amb els líders. La cimera europea es reprendrà una vegada que les bilaterals finalitzin", ha escrit a Twitter el portaveu de Tusk, Preben Aamann.

El president del Consell Europeu havia arribat a la cimera amb la proposta impulsada per França, Alemanya, Holanda i Espanya que el candidat del Partit Socialista Europeu, l'holandès Frans Timmermans, presidís la Comissió Europea, malgrat que els socialdemòcrates van quedar en segona posició a les eleccions a l'Eurocambra de maig, per darrere del Partit Popular Europeu (PPE).

De fet, el polític holandès genera divisió entre els mandataris del PP europeu, ja que mentre Angela Merkel sí que li dóna suport, altres líders conservadors reivindiquen la seva victòria als comicis.

Timmermans tampoc no desperta simpaties en països de l'est com Polònia, Hongria o la República Txeca en considerar que com a vicepresident primer de l'actual Comissió s'ha entremès en qüestions sobre l'Estat de dret en aquests països, mentre que Itàlia tampoc no té clar si li donaria suport.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha considerat en aquest sentit que seria "humiliant" que el PPE, vencedor dels comicis europeus, accepti la presidència a la Comissió de Timmermans. Per la seva part, el primer ministre irlandès, el conservador Leo Varadkar, ha opinat que el PPE no hauria de lliurar la presidència de la CE "tan fàcilment, sense lluitar".

Els caps d'estat i de Govern dels 28 s'havien proposat nominar abans de la constitució de l'Eurocambra el pròxim 2 de juliol als candidats a presidir la Comissió, el Consell i el Parlament europeus, així com el lloc d'alta representant per a Afers Exteriors i la presidència del Banc Central Europeu.

Tanmateix, la joia de la corona és la presidència de la Comissió. El candidat a ocupar aquest càrrec necessita el suport dels caps d'estat i de Govern per majoria qualificada reforçada (almenys 21 països que representin com a mínim el 65 % de la població de la UE) i de l'Eurocambra per majoria absoluta.

Encara que els socialistes van quedar segons a les eleccions al Parlament, Timmermans podria rebre el suport dels socialdemòcrates i dels liberals.