Les conseqüències de més de mil dies de bloqueig. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem està a prop del col·lapse i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) busca jutges de manera desesperada. L'última solució que se'ls ha ocorregut és recórrer de manera excepcional als magistrats de la sala militar, segons ha avançat aquest dilluns El País.

El moviment seria del tot insòlit, però necessari per resoldre els problemes que sorgiran aviat en el Suprem per culpa del bloqueig del PP en la renovació del CGPJ i la reforma legal que impedeix des de fa un any fer nomenaments de càrrecs judicials per cobrir vacants.

Moltes baixes a la sala

L'alt tribunal compta amb cinc sales (civil, penal, contenciosa administrativa, social i militar) i vuitanta magistrats, però enguany n'ha perdut deu: vuit per jubilació i dos per defunció. La meitat d'aquestes baixes s'han produït a la sala contenciosa administrativa sense que s'hagin pogut cobrir, malgrat que és la que acumula més feina.

Segons recull El País, responsables del CGPJ asseguren que encara no hi ha hagut grans problemes per resoldre els recursos que es tramiten en aquesta sala del Suprem, tot i que adverteixen que en sis mesos arribaran les primeres dificultats serioses.

El bloqueig del PP

Si el Partit Popular decidís desbloquejar la renovació, es podrien fer els nomenaments necessaris per retornar a la normalitat la sala contenciosa administrativa, ja que tornaria a ser possible el nomenament de càrrecs. Però la formació conservadora s'ha instal·lat en el no, irònicament gràcies al suport que tenen de la majoria de la carrera judicial.

Davant d'aquesta situació, el CGPJ ha proposat una solució d'urgència que aplicarà a partir dels primers mesos de 2022: magistrats de la sala militar del Suprem, que és la que carrega amb menor quantitat de feina, podran compatibilitzar la seva feina amb la de la sala contenciosa administrativa per evitar el col·lapse d'aquest òrgan per la manca de jutges.

Carlos Lesmes, acto apertura año judicial 2022 - Efe

El president del CGPJ, Carlos Lesmes / Efe

Cal recordar que la sala contenciosa-administrativa és aquella que s'encarrega dels recursos contra l'executiu i que ara té pendent de pronunciar-se sobre els recursos contra els indults dels presos polítics.

Abans de plantejar l'opció de recórrer a jutges de la sala militar, el CGPJ havia pensat a fer servir magistrats jubilats o de la sala contenciosa-administrativa de l'Audiència Nacional.

 

Imatge principal: El president del CGPJ, Carlos Lesmes, amb el rei Felip VI i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, en l'obertura de l'any judicial / ACN