La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha lamentat que el Govern no tingui les competències suficients per impulsar els canvis necessaris a la llei d'estrangeria per poder "legalitzar" la situació de menors i joves migrats. Qui té les eines per fer-ho és l'executiu de Pedro Sánchez, a qui ha demanat que faci les modificacions necessàries.

Cervera s'ha mostrat "molt preocupada" per les deportacions de nens i adolescents a Ceuta i ha fet una crida a "recapacitar sobre el que està passant. "És trist que estiguin vulnerant els seus drets internacionals, s'ha de buscar una solució que els permeti tenir una situació legalitzada", ha insistit en una entrevista publicada aquest dijous per l'ACN.

La manca de competències dificulta l'actuació

La consellera ha assenyalat que cal arreglar la documentació dels menors que ja es troben al país sense papers per evitar que es converteixin en "víctimes del subsidi". Sobretot quan poden arribar-ne més pròximament, referint-se als asilats polítics de l'Afganistan. En aquesta línia, Cervera ha criticat que hi hagi gent que se centri només en aquesta qüestió, però ha subratllat la importància d'ajudar els refugiats que escapen del règim talibà.

Ajudar-los no serà fàcil: que el Govern no tingui les competències en estrangeria dificulta l'actuació, segons Cervera. "Les situacions més complexes no les podem gestionar a Catalunya", cosa que "com a país ens afebleix i no ens permet atendre les necessitats dels ciutadans". De moment, l'executiu català només s'ha pogut oferir a acollir refugiats.

5.000 joves tutelats, 1.500 menors

Cal recordar que el Govern té actualment uns 5.000 joves tutelats, dels quals 1.500 són menors. "Volem ajudar-los i que tinguin futur, però no depèn exclusivament de nosaltres", ha indicat la consellera.

Malgrat la manca de competències, Cervera ha insistit en el fet que Catalunya ha estat capaç d'integrar un important volum d'infants que van arribar de cop, un encaix que reconeix que no ha estat senzill. "No estàvem preparats, però ara ja no ens trobem en aquesta situació", ha assegurat.

menores ceuta migrantes efe

Menors a Ceuta / Efe

El país disposa ara dels dispositius d'atenció immediata, gestionats per la Creu Roja. Uns dispositius que permeten guanyar el temps suficient per repartir els menors en diferents recursos. "Tenim unes 1.500 places, ara n'hi ha unes 450 de lliures, així que disposem de cert marge per poder-los atendre a mesura que arriben", ha afirmat la consellera. "Si s'esgoten, en posarem més", ha afegit.

Però el més important és que els menors tinguin papers per poder trobar feina un cop marxen dels equipaments: "Per molt que ampliem l'acompanyament, la integració és impossible si després no tenen feina", ha recordat. "Cal trobar algun tipus de solució" perquè puguin treballar de forma legal, ha conclòs Cervera.

 

Imatge principal: La consellera de Drets Socials, Violant Cervera / ACN