Aquest dijous a la matinada ha aterrat a la base militar de Torrejón de Ardoz, procedent de Kabul, l'avió A400 de les forces armades que transportava 55 espanyols i col·laboradors afganesos amb les seves famílies. 

Els ministres d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Jose Luis Escrivà, han estat els responsables de l'evacuació i de la rebuda de les primeres persones evacuades des de l'Afganistan a peu de pista. "Amb aquesta arribada conclou la primera fase de l'evacuació", ha assegurat el darrer en declaracions recollides per elDiario.es.

A través del seu compte de Twitter, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat l'arribada de la primera tongada de personal de l'ambaixada d'Afganistan i els col·laboradors afganesos que han treballat amb espanyols. El president ha aprofitat per agrair la feina dels equips dels dos ministeris que han gestionat el procés d'evacuació.

tuit pedro sanchez

Procés d'acollida 

Del mig centenar de persones que han arribat des de Kabul, 5 són ciutadans espanyols i 48 són col·laboradors i els seus familiars, segons publica elDiario.es. Ara, què passarà amb aquestes persones? Doncs, segons ha declarat Escrivà, "estaran un màxim de 72 hores en una instal·lació temporal i després seran traslladats als nostres recursos de sistema d'acollida, on s'iniciarà el seu procés d'integració". En el seu compte de Twitter personal el ministre ha mostrat com seran les primeres instal·lacions on estaran els expatriats afganesos. 

tuit jose luis escrivà

El ministre ha aprofitat per agrair les propostes de col·laboració en l'acollida de refugiats que ha anat rebent des de comunitats autònomes i ajuntaments. Entre els governs que s'han ofert a rebre tants refugiats afganesos hi ha el català. Davant la crisi humanitària a l'Afganistan, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert Catalunya per acollir tants refugiats i refugiades "com faci falta". Tota la xarxa catalana d'espais d'acollida s'ha posat a disposició per afrontar "l'emergència humanitària" provocada pel control dels talibans al país.

Més A400 a Dubai

A Dubai encara hi ha dos avions més esperant per continuar amb les tasques d'evacuació. Segons Escrivà, actualment ja no queden més espanyols sobre el terreny, excepte aquells que treballen en l'operatiu de repatriació. Entre els ciutadans espanyols que encara hi ha en territori afganès es troba l'ambaixador espanyol, Gabriel Ferrán. 

Els darrers espanyols a Kabul treballen per assolir l'objectiu que ha exposat Albares: "Portar tots els afganesos que han treballat amb Espanya en el menor temps possible". 

 

Imatge principal: Arribada dels primers evacuats de l'Afganistan a la base militar de Torrejón de Ardoz / Efe