Davant la crisi humanitària a l'Afganistan, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert Catalunya per acollir tants refugiats i refugiades "com faci falta". Tota la xarxa catalana d'espais d'acollida s'ha posat a disposició per afrontar "l'emergència humanitària" provocada pel control dels talibans al país, segons ha anunciat aquest dimarts Aragonès en una entrevista amb l'ACN.

 

El president va parlar ahir amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, per comunicar-li l'oferiment i reclamar que s'accelerin tots els tràmits per reconèixer el dret a l'asil de les persones refugiades a Catalunya. Sense concretar xifres, Aragonès ha assegurat que Catalunya "assumeix les seves obligacions internacionals", també en matèria humanitària.

Una "obligació humanitària"

"Ens hem de preparar perquè hi haurà una onada d'exili i una necessitat d'oferir asil i refugi a centenars de milers de persones", ha argumentat Aragonès. "Tenim una obligació humanitària davant la situació a l'Afganistan", ha remarcat després d'oferir Catalunya com a terra d'acollida, tant per la part que correspondria pel seu pes en població com "per al que faci falta".

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, també ha fet el mateix oferiment que el president Aragonès, aquest cop en una carta dirigida al Ministeri d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació. En aquesta carta, Alsina s'ha compromès a acollir refugiats d'acord amb el "pes demogràfic i econòmic" de Catalunya, quelcom que és una "obligació humanitària de solidaritat internacional".

L'expedició de visats humanitaris

El president també ha criticat que el procés per reconèixer oficialment els estatus de persones refugiades és "molt lent" i que cal accelerar tots els tràmits d'asil. L'Estat és qui en té la competència i ha de posar "molts recursos" per defensar el dret a la protecció internacional, segons ha afegit el cap del Govern.

D'aquesta manera, Alsina ha reclamat al govern espanyol l'expedició "urgent" de visats humanitaris per als afganesos que necessiten protecció internacional, sobretot en el cas de dones, nenes, persones LGBTIQ+ i col·laboradors. En general, ha reclamat "les mesures necessàries per minimitzar el patiment de la població i garantir el respecte als drets humans" a l'Afganistan.

pere aragonès caldes d'estrac 13 agosto 2021 acn

El president del Govern, Pere Aragonès / ACN

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, també ha parlat del tema: Catalunya té "l'obligació internacional" d'acollir refugiats de l'Afganistan i té la capacitat per fer-ho. El compromís de la comunitat internacional de la Unió Europea amb la igualtat de gènere es posarà a prova amb la resposta que s'ofereixi a les dones i nenes afganeses, segons Verge. "Seria imperdonable deixar-les abandonades i sense futur", ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La consellera ha reclamat al govern espanyol que es despleguin vies legals i segures per les persones afganeses, que "l'Estat sigui diligent amb les sol·licituds d'asil i que aturi el volum de denegacions tan alarmants". Verge també ha exigit que es doti amb fons estatals o europeus els programes d'acollida, perquè "sovint la dotació econòmica és molt deficitària per part de l'Estat".

 

Imatge principal: La victòria dels talibans a l'Afganistan amenaça amb una greu crisi humanitària / Efe