L'Audiència Nacional ha rebutjat la petició de la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat de suspendre cautelaríssimament l'ordre del Ministeri de l'Interior de repatriar els menors migrants que van travessar al maig la frontera del Marroc amb Ceuta. En una interlocutòria d'aquest dimecres, el tribunal afirma que del document del 10 d'agost que va emetre Interior "no es dedueixen les violacions de drets denunciades". L'AN argumenta que la regulació del procediment de repatriació d'un menor contempla que, en cas de vulneració de drets, s'impugni la decisió d'expulsió "davant els òrgans d'aquesta jurisdicció que siguin competents que ja tenen coneixement d'algun d'aquests recursos", en referència als jutjats de Ceuta.

Pel que fa a les al·legacions d'Interior, que ha argumentat en un escrit que l'AN no és competent perquè "no existeix acta o instrucció" que sigui impugnable, el tribunal les rebutja i es declara competent per resoldre la mesura sol·licitada.

Els magistrats consideren que l'escrit del 10 d'agost encara que "presenta defectes formals, com la manca de firma o destinatari així com la seva escarida fonamentació", "ha servit perquè les autoritats corresponents a la ciutat autònoma hagin posat en marxa actuacions de retorn de menors marroquins amb base a tal document o instrucció".

Interior diu que no va ordenar la repatriació al Marroc

La notícia arriba després que aquest dimecres, Interior hagi dit que no va ordenar la repatriació. Després que la justícia l'hagi aturat durant tres dies, ara el ministeri de l'Interior ha assegurat a l'Audiència Nacional que "no existeix cap acta o instrucció" del departament encapçalat per Fernando Grande-Marlaska en què s'ordenin aquestes devolucions.

En un escrit dirigit a la sala contenciosa administrativa, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, argumenta que el document que sol·licita és un escrit del 10 d'agost que "es limita a posar de manifest que el Ministeri d'Interior prega que es procedeixi a efectuar el retorn dels menors respectant els seus interessos o drets".

D'aquesta manera, segons exposa Pérez, "com que no existeix activitat administrativa impugnable per part del Ministeri de l'Interior" l'Audiència Nacional hauria de procedir a la inadmissió del recurs presentat per la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat, en què es demanava la suspensió cautelar dels trasllats dels menors.

 

 

Imatge principal: dos menors es s'escapen de les naus del Tarajal / Efe