Mateixes coordenades, mateixos convocants. Per tercera nit consecutiva els CDR han citat la ciutadania a diversos punts de Catalunya. En el cas de Barcelona, el punt de trobada torna a ser la cruïlla del Passeig de Gràcia amb l'Avinduda Diagonal. 13.000 persones segons la Guàrdia Urbana s'hi han congregat des d'abans de les set de la tarda. La immensa majoria, llevat d'alguna excepció, nois i noies joves. 

Tot i que la concentració ha estat tranquil·la durant les dues hores que durava la convocatòria oficial, la situació s'ha acabat torçant quan el gruix de manifestants han començat a marxar. El grup d'extrema dreta que es manifestava a la mateixa hora a la Plaça Artós ha baixat fins la zona on eren els CDR, armats amb pals i fins i tot algun ganivet de grans dimensions, sense que les forces de seguretat els hagin pogut impedir avançar. 

manifestacio cdr jardinets resposta sentencia - sergi alcazar

La protesta dels CDR tenia inicialment un caire lúdic i festiu. S'hi especificava que es tracta d'una "festa esportiva i desobedient". Alguns dels assistents, ressacosos del caos viscut anit, confessaven que "toca reservar forces per la vaga general d'aquest divendres". Molts han seguit a la directriu de la convocatòria de portar de casa una pilota o qualsevol material esportiu que serveixi per jugar en una Olimpíada Popular

En un primer moment, els Mossos no han encapsulat els ultres de Sarrià, que han baixat descontrolats fins al centre de la ciutat cap a on hi havia la manifestació dels CDR. Mica en mica s'hi han anat quedant només els protagonistes dels incidents dels darrers dies. I ja amb la convocatòria desconvocada, quan tot semblava que havia acabat, han començat els enfrontaments d'uns i altres amb la policia. Ultres i antifexistes s'han anat buscant i perseguint pel centre de Barcelona, amb els Mossos que han reconegut no donar l'abast amb un dispositiu molt menys voluminós que altres dies. Tot i que els dos grups principals no arribat a topar de cara, sí que s'han anat trobant en alguns casos que han desembocat en agressions i intimidacions. 

Ressaca d'aldarulls

Des que dilluns es va fer pública la sentència contra els líders independentistes, el pols de mobilitzacions ha estat sostingut. Primer va ser el Tsunami Democràtic, que va reunir milers de persones a la T1 de l'aeroport que van originar un col·lapse monumental. Des de llavors el Tsunami resta en espera, i al marge de les Marxes per la Llibertat de l'ANC que reuneixen milers de persones caminant en cinc columnes amb destinació Barcelona, el relleu l'han pres els Comitè de Defensa de la República.

Fa fa dues nits consecutives que criden a sortir al carrer a les 19 hores. Dimarts ho van fer coincidir amb una concentració de les dues principals entitats de l'independentisme al davant de la delegació del govern espanyol del carrer Mallorca de Barcelona. Mentre a un costat s'hi celebrava un dels actes habituals d'ANC i Òmnium, amb música, discursos i espelmes, a l'altre extrem del perímetre de seguretat que havia muntat el Departament d'Interior la situació es va escalfar des del primer moment.

Alguns dels manifestants, que venien amb la cara tapada preparats i carregats de casa, van llançar alguns objectes als agents dels Mossos d'Esquadra i van sacsejar les tanques que blindaven l'accés a la seu del govern espanyol. De seguida van començar les primeres càrregues i tot pelgat va desembocar en una nit de persecucions policials, cops de porra, barricades i destrosses del mobiliari urbà. 

Allò només va ser el preludi del que vindria l'endemà. La nit de dimecres va ser, de llarg, la més caòtica i descontrolada, i va fer evident la crisi de seguretat oberta a Catalunya. La convocatòria dels CDR al carrer Marina va arrencar amb el llançament de milers de rotllos de paper higiènic. Però va acabar amb cotxes cremant i més de quaranta focs arreu de la dreta de l'Eixample. El balanç arreu de Catalunya van ser 100 detinguts i 300 ferits. 

De matinada el president de la Generalitat va emetre un missatge institucional per condemnar la violència i demanar als independentistes que no caiguin en el parany "d'infiltrats i provocadors". Poques hores després, des del Parlament, ha emplaçat públicament el conseller d'Interior a obrir una investigació interna sobre els excessos d'alguns agents de Mossos d'Esquadra a l'hora d'intentar reduir els manifestants. Tots els presos i exiliats, tots els partits independentistes i també les principals entitats de la societat civil s'han desmarcat públicament dels actes violents.