Enmig de la tercera nit de batalla campal als carrers, el president Quim Torra, ha decidit finalment adreçar un breu missatge institucional a la ciutadania, des del Palau de la Generalitat. Ho ha fet, ja de matinada -sense l'escut de president a la solapa-, per cridar a la calma, desmarcar-se de les accions violentes, atribuir-les a infiltrats i provocadors i exigir que s'aturin immediatament els incidents viscuts durant les últimes hores. 

"Faig una crida a la calma i la serenitat, el moviment independentista no és violent", ha afirmat Torra, que ha recordat als manifestants que "l'independentisme construeix, no destrossa" i que "no és ni ha estat violent". Per això els ha reclamat que "això s'ha d'aturar ara mateix" perquè no es poden "permetre els incidents" que s'estan veient i ha demanat no caure en provocacions "d'infiltrats i provocadors".

Després de moltes pressions internes i externes des de fa moltes hores per emetre un comunicat, el president ha subratllat quatre conceptes clau: "serenitat, determinació, civisme i no-violència". I ha posat com a exemple les "Marxes per la Llibertat que han començat avui". En aquest sentit, ha insistit que "és normal i bo" protestar per una "sentència injusta i absolutament aberrant", però ha remarcat que cal evitar que "pocs que no representen l'independentisme trenquin el camí seguit des de fa molts anys". 

Catalunya viu la crisi d'ordre públic més important dels darrers anys arran de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes coneguda dilluns. La tensió ha anat in crescendo i la tercera nit d'aldarulls i càrregues policials, que coincideix amb el segon aniversari de l'empresonament dels Jordis, està sent de llarg la més greu, violenta i descontrolada, amb cotxes i mobiliari urbà en flames, barricades i enfrontaments violents entre policia i manifestants que han deixat diversos ferits, un d'ells conseqüència d'un atropellament dels Mossos a un protestant. 

Al matí, abans de la nova onada d'incidents, els presos han emès un missatge idèntic a través dels seus respectius comptes de Twitter per deixar clar que "cap violència" els "representa". Ja a la nit, Carles Puigdemont ha piulat que es va "derrotar l'Estat sense cap pedra, cap foc, cap destrossa. No necessitem la violència per guanyar, la necessita l'Estat per derrotar-nos. Serenor, mobilització i no-violència".