Gairebé la meitat dels afiliats a Ciutadans han participat en les primàries del partit aquesta setmana i, d'ells, la meitat ha votat per la candidatura 'Reneix el teu partit', considerada la continuació dels pròxims a la presidenta Inés Arrimadas. Així, la mallorquina Patricia Guasp i el madrileny Adrián Vázquez passaran a ser els nous portaveus polítics de la formació taronja en el seu moment més baix. El seu primer repte serà reunificar les parts d'un partit profundament dividit pels seus antecessors i evitar la caiguda a l'abisme de la irrellevància al qual surten. Per a això, l'impulsor de la candidatura alternativa, Edmundo Bal, ja ha ofert integrar els dos projectes per "remar junts" cap al futur, una proposta que de moment no ha tingut resposta per part de Guasp.

Com ha arribat Patricia Guasp al capdavant de Ciutadans?

La discreta Patricia Guasp liderava fins ara la formació a les Illes Balears després de presentar-se a les eleccions autonòmiques de maig de 2019 com a número dos en la llista per Mallorca per darrere de Marc Pérez-Ribas, qui havia derrotat en les primàries a l'anterior líder de Ciutadans a les Balears, Xavier Pericay, un dels fundadors del partit taronja. Guasp va sortir elegida per a formar un grup parlamentari de cinc diputats, el tercer amb més vots de l'hemicicle regional i el segon de l'oposició. Des d'aquesta posició, va mantenir sempre les distàncies tant del PSOE, que lidera el Govern balear de coalició, com del PP i de Vox. Amb el suport de la direcció estatal, va acabar desbancant en la representació Pérez-Ribas i va assumir el setembre de 2020 la coordinació autonòmica del partit. Va sufocar amb èxit una rebel·lió en el seu grup parlamentari, que es va saldar amb l'expulsió del partit del seu diputat per Eivissa, i es va mantenir al capdavant de Ciutadans a les Balears amb el suport de Inés Arrimadas.

patrícia guasp lider ciutadans Isaac Buj / Europa Press
La nova líder de Ciutadans, Patricia Guasp, amb Inés Arrimadas / Isaac Buj / Europa Press

La carrera de Patricia Guasp, entre Brussel·les i les Balears

Llicenciada en Dret per la Complutense i especialitzada en la Unió Europea, l'experiència de Guasp en l'arena parlamentària és limitada, però té un coneixement ampli de l'administració i també ha treballat al sector privat. Va començar amb unes pràctiques en el Comitè de les Regions de Brussel·les, al qual va seguir un període en banca i, de nou, una feina formativa en l'administració, com a consultora en el Centre les Balears Europa a la capital comunitària. Va continuar la seva carrera en el departament jurídic del Servei de Salut de les Balears, va tornar a treballar en l'àmbit de la UE com a assessora al Parlament Europeu i va ser més tard al servei de la consultora PwC, a la qual, després d'un breu parèntesi de nou en el Govern balear com a assessora d'assumptes europeus, es va integrar com a jurista, càrrec del qual està en excedència per la seva dedicació a la política.