Inés Arrimadas s'ha imposat en la pugna pel lideratge de Ciutadans. La llista de Patricia Guasp i Adrián Vazquez, anomenada 'Reneix el teu partit', ha guanyat aquest dijous les primàries de la formació taronja amb el 53% dels vots. La d’Edmundo Bal, amb el nom 'Ciudadanos Nuevo' ha obtingut el 39% dels suports; mentre que la llista la 'La base del canvi' ha obtingut només un 7% dels vots. La participació en aquestes primàries ha estat només del 49% dels afiliats.

En les mans de 7.640 afiliats estava decidir si el lideratge de Ciutadans passaria a recaure sobre Edmundo Bal, Patricia Guasp o Marcos Morales. Tots tres optaven al càrrec de portaveu polític. Les votacions per escollir el futur de la formació taronja van començar aquest dimecres, i s’han allargat durant el dijous. La llista favorita ha estat des del primer moment la liderada per Guasp, que és la que ha comptat amb el suport de la presidenta sortint, Inés Arrimadas. Ara aquesta candidatura s'ha convertit de manera automàtica en el nou Comitè Executiu de la formació, i prendrà possessió durant la celebració de l'assemblea que el partit celebrarà aquest cap de setmana. 

No ha estat una campanya senzilla. Ciutadans passa per un moment absolutament crític i, a més, les friccions entre els candidats eren més que evidents, especialment entre les dues llistes més conegudes: la de Patricia Guasp i la d’Edmundo Bal. L’exmà dreta d’Arrimadas va trair la fins ara presidenta del partit, presentant una llista alternativa a la seva per liderar el partit. Aquest dilluns es va celebrar un debat entre els tres candidats, en el qual Bal i Guasp van criticar-se constantment en tots els temes de conversa; i Morales va aprofitar la situació per disparar contra tots dos.

En les eleccions d’aquesta setmana, els afiliats del partit que han participat en la votació han triat entre tres candidatures que tenen quatre llocs prominents. El model de bicefàlia proposat en el marc del procés de refundació de Ciutadans fa que la nova direcció del partit hagi de separar entre la branca política i la branca orgànica. És a dir, que les candidatures han anat encapçalades per un futur portaveu i un futur secretari general; així com un vicesecretari general i un coordinador nacional.

Moment crític per a Ciutadans

Les primàries del partit han arribat en el que pot considerar-se el moment més crític de la història de Ciutadans. Les pròximes eleccions espanyoles se celebren d’aquí menys d’un any i diverses enquestes apunten que la formació es podria quedar sense representació al Congrés dels Diputats. Per exemple, la darrera enquesta del CIS atorgava a la formació taronja només el 2,9% dels vots a tot l’Estat. Es tracta d’un partit en constant caiguda lliure des de la patacada que es va endur Albert Rivera en les eleccions de novembre de 2019.

Aquest estiu passat, per exemple, Ciutadans va desaparèixer del mapa andalús, un dels territoris més importants a combatre en les disputes electorals. Cal tenir en compte les recents pallisses electorals que ha patit la formació: en qüestió de mesos, el partit ha passat de tenir 26 diputats a la Comunitat de Madrid a no tenir-ne cap ni un; i de tenir-ne 12 a Castella i Lleó per passar-ne a conservar només un. I la salut de Ciutadans no només es veu amenaçada per les eleccions generals, sinó per les eleccions municipals i autonòmiques que tindran lloc el 28 de maig.