Durant la presentació del programa El Suplement, a Catalunya Ràdio, Roger Escapa ha fet referència a la Diada i el seu impacte en el futur del procés. El presentador ha aprofitat per llançar una pregunta que, segons ell, encara no té resposta: Com es farà la independència? Des de l'Assemblea Nacional Catalana, però, defensen que ells sí que compten amb una estratègia concreta i s'han ofert a explicar-la detalladament. 

La portada parlant de l'11-S comença així: "L'independentisme necessitava una bona dosi d'autoestima. La va oferir Jordi Cuixart, eufòric i desprenent felicitat. Mentre que Elisenda Paluzie va actualitzar el famós president, posi les urnes de Carme Forcadell amb un president, faci la independència". 

La pregunta de la dècada

Seguidament, llança la pregunta: "Molt bé. Però, com? Grills", afegeix fent referència al soroll dels insectes que se sent quan ningú no diu res. "La gran pregunta de l'última dècada continua sense resposta. Tot això a les portes de la taula de diàleg de la setmana que ve". 

L'ANC respon

Tanmateix, des de l'organització liderada per Paluzie han volgut donar-li una resposta:

"Benvolgut Roger Escapa, aquesta pregunta la vam respondre amb la proposta d'accions a incorporar al pla de govern per avançar cap a la independència que vam portar al president de la Generalitat el juliol passat". 

 

 

Proposta d'accions a incorporar al Pla de Govern / Assemblea Nacional Catalana

 

Un espai al programa

Però no només això. El seu vicepresident, David Fernàndez, ha instat al presentador a oferir-los un espai en el programa per "explicar detalladament com proposem fer efectiva la independència des de les institucions". 

David Fernandez Roger Escapa El suplement Assemblea

 

Propostes de l'ANC

Algunes de les propostes més destacades del document són “actualitzar el llibre blanc al nou escenari post 1-O després de constatar que no és possible una transició nacional basada en l’acord amb Espanya”, “impulsar un projecte de llei de transitorietat jurídica i preparar la declaració d’independència, per tal de desplegar-los dins l’actual legislatura”, “elaborar un projecte de Llei d’anul·lació de totes les causes contra independentistes”, “aplicar la legislació anul·lada pel Tribunal Constitucional espanyol” en referència a les lleis socials tombades pel tribunal, “crear el banc públic de Catalunya”, “cercar finançament fora de l’Estat espanyol”, “desenvolupar l’Agència Tributària de Catalunya”, “garantir l’abastiment ininterromput d’energia elèctrica, gas i carburants quan es faci efectiva la declaració d’independència”, “refundar els mitjans de comunicació públics per tal que recuperin el seu esperit fundacional de foment de la llengua i la cultura catalanes” o “incorporar la revisió externa d’atestats al procediment per evitar muntatges policials”, entre moltes d’altres.

 

 

Imatge principal: el vicepresident de l'ANC, David Fernández, durant la protesta convocada per l'entitat / ACN