La Diada i l'exitosa manifestació convocada amb motiu d'aquesta ha cridat l'atenció de la premsa internacional. En el cas del principal diari de Suïssa, el Neue Zürcher Zeitung, s'ha volgut anar més enllà i analitzar la situació actual i futura del país, incloent-hi la taula de diàleg. El seu pronòstic és clar i ha llançat una alerta: difícilment es produirà un referèndum. En el seu lloc, el govern espanyol només atorgarà més autonomia. 

Amb el titular "Centenars de milers de catalans reclamen la independència d’Espanya", l'article parla de la concentració independentista com una "reafirmació de la demanda d'autodeterminació" per part dels líders independentistes: "Volen que la seva regió sigui independent i separada d’Espanya", expliquen. 

 

captura articulo medio suizo

"Centenars de milers de catalans reclamen la independència", titula Neue Zürcher Zeitung.

Un moviment dividit

En fer referència a les diferents estratègies per culminar el procés, s'explica que el moviment "està dividit": "alguns volen convèncer el govern central perquè accepti un referèndum sobre la independència; altres consideren que això és desesperançador i volen separar la regió tot i la resistència de Madrid".

Tanmateix, en parlar del diàleg entre ambdós executius, s'assegura que "és molt improbable que el cap de govern socialista, Pedro Sánchez, aprovi un referèndum sobre independència [...]. Com a màxim, vol atorgar més autonomia

Una de les raons? "La constitució espanyola no permet aquesta consulta". 

 

captura articulo medio suizo 2

Captura de l'article publicat per Neue Zürcher Zeitung 

 

Reaccions de la premsa internacional

Com hem comentat, la manifestació de l'11-S, i el caràcter rupturista que ha tingut, ha causat sorpresa en destacats mitjans internacionals, que donaven per fet que després dels indults als presos polítics que va concedir el govern de Sánchez el conflicte català entrava en vies de solució, coincidint amb la taula de diàleg. Després de la manifestació creix el pessimisme -i molt- sobre l'èxit de les converses.

La Moncloa ja ha triat qui hi assistirà 

Mentrestant, van passant els dies i cada cop falta menys per la reunió de la taula de diàleg. Però encara hi ha moltes incògnites. Una de les més fonamentals és qui hi participarà.

Per part del govern espanyol, Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, ha avançat quins membres de l'Executiu espanyol entomaran el repte. "Hi seran la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; el ministre d'Universitats, Manuel Castells i jo mateix", ha declarat a elDiario.es.

Però, que farà el president Sánchez? Bolaños ha assegurat que encara no està decidit. El ministre ha considerat que es tracta d'una "decisió que li correspon al president", i ha afirmat que serà el mateix Pedro Sánchez qui la prengui. 

 

Imatge principal: El president de govern espanyol, Pedro Sánchez / EFE