Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, està celebrant la seva primera Diada en llibertat en els darrers tres anys. L'ombra de la repressió i la presó no han abandonat Cuixart, qui ha començat la seva intervenció en l'acte amb motiu de l'11 de setembre dirigint-se a la resta de represaliats per al procés. "El primer record, el més sentit, és pels exiliats que avui no poden ser aquí amb nosaltres", ha assegurat. 

Cuixart ha retornat als carrers per l'11 de setembre amb un missatge molt clar: unitat i amnistia. "Fem possible una gran estratègia conjunta i sempre tindreu a Òmnium al vostre costat per dur-la a terme", ha afirmat. En el seu discurs ha fet una crida a les organitzacions independentistes per deixar de banda les diferències i actuar coordinadament. 

 

"L’única manera d’afrontar la resolució democràtica del conflicte és amb l’amnistia", ha insistit Jordi Cuixart. Qui unes hores abans, a l'homenatge a Rafael Casanova, també ha subratllat la necessitat d'apostar per l'amnistia dels represaliats, per als qui ha tingut unes paraules: "Això no va de situacions personals, això és una causa col·lectiva".

 

Respecte a la taula de diàleg, Cuixart ha estat molt taxatiu: "Sabem que la taula de negociació només serà efectiva si es respecta el dret a l'autodeterminació". També El president d'Òmnium ha apel·lat a la força de la gent per tal de tirar endavant el projecte independentista i ha afegit: "La nostra responsabilitat és continuar pressionant, sense cedir al xantatge de la repressió". 

En defensa del català 

Jordi Cuixart ha anunciat durant la seva intervenció que Òmnium Cultural impulsarà una "gran mobilització" contra la proposta de llei audiovisual que vol aprovar el govern espanyol, la qual considera un atac a la llengua catalana. "Volen relegar la llengua catalana a una qüestió folklòrica", ha sentenciat. 

Cuixart ha tancat el seu discurs fent una aferrissada defensa de la llengua catalana i alertant del mal moment que viu. "No permetrem que menystinguin la llengua catalana" ha reiterat i ha afegit: "Ens comprometem a seguir impulsant en tots els àmbits de la vida pública la llengua catalana".

Acto Omnium Cultural Jordi Cuixart Diada 2021 Carlos Baglietto

Jordi Cuixart durant el seu discurs en l'acte commemoratiu de l'11 de setembre organitzat per Òmnium / Carlos Baglietto

Un nou retrobament 

L'acte que ha organitzat Òmnium amb motiu de la Diada ha estat un espai de trobada. Després de l'any passat no pogués tenir lloc per culpa de la covid, aquesta jornada els indults i la millora epidemiològica ha permès la reunió de moltes personalitats de la política catalana com Oriol Junqueras, Quim Forn, Marta Vilalta, Jordi Rull o Jordi Sánchez

 

A l'inici de la commemoració, Lluís Marco, actor, ha llegit una llarga llista de noms de persones represaliades amb l'acompanyament d'un cor. Posteriorment s'ha interpretat el poema La Gent de Joan Brossa, remarcant una idea que ha estat present en tot l'esdeveniment: la força de la mobilització popular. El mateix Cuixart ha afirmat: "La pressió al carrer és imprescindible".

 

Imatge principal: Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, durant el seu discurs en l'acte de l'entitat amb motiu de l'11 de setembre.