La patacada de Ciutadans a les eleccions del 14-F no s'explicaria sense el creixement del PSC, que va venir impulsat pel que es va denominar 'efecte Illa'. Ara, davant dels cants de sirena que els socialistes reben per part dels comuns per reeditar un pacte tripartit, encara que sigui des de fora del Govern, el partit taronja ha decidit pronunciar-se i intentar marcar territori en la seva croada per recuperar escons dins de l'unionisme. 

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que seria "de bojos" que el PSC "cedís" o "es plantegi cedir" quatre vots per formar un govern independentista amb uns partits que "projecten un nou embat democràtic", tal com insisteixen els comuns, qui, de fet, són els socis que Illa vol per al seu Executiu "d'esquerres". 

 

En una roda de premsa a Roses (Alt Empordà), el líder taronja ha dit que els "sorprèn" que un partit "constitucionalista" com el socialista sigui "capaç de valorar" aquesta possibilitat i ha dit que a Ciutadans ho tindrien clar. "Un partit constitucionalista ha d'advocar per la convivència i per superar la dècada horribilis del procés", ha dit. Tanmateix, avui mateix Illa ha reiterat que no investirà en cap cas Aragonès.

Carrizosa ha insistit a Illa que ERC és un partit que "està projectant un nou embat democràtic d'aquí a dos anys" i que té "una agenda rupturista". "Ens sembla de bojos", ha conclòs, tot afegint que també ho veuen com una "renúncia absoluta i una estafa als votants", fent una picada d'ullet als antics electors que van donar la victòria a Inés Arrimadas el 21-D del 2017.

El desacord independentista

Sobre la reunió que els tres partits independentistes han celebrat aquest matí i que ha estat impulsada per la CUP, Carrizosa ha ironitzat que els anticapitalistes facin de "Celestina" però ha admès que no els sembla que això sigui "bo" per a Catalunya. "Que un partit que projecta un embat democràtic, un partit radical i antisistema sigui qui hagi d'afavorir un nou govern a Catalunya, no ens sembla un bon símptoma per a la societat", ha insistit.

En relació a unes possibles noves eleccions al Parlament, el líder de Ciutadans ha dit que no són desitjables i que, a més, són "una manca de respecte". "És com si els partits que formen govern no els agradi el que es va votar i vulguin canviar el resultat fins que surti un Parlament a la seva mida", ha insistit. A més, ha dit que li sembla una "anomalia democràtica" que encara no s'hagi format govern i que sigui, justament, per "com es reparteixen el poder i els càrrecs".

Per això, ha dit que si s'acabés anant a eleccions, Cs està "preparat" per afrontar-les. "Aniríem a totes", ha remarcat. En aquest sentit, ha dit que creu que l'independentisme no repetiria el 52% i que els constitucionalistes "millorarien posicions". "Tant de bo poguéssim fer un govern alternatiu als partits que no es posen d'acord", ha afegit.

 

Imatge principal: Carrizosa, amb la regidora de Cs a Roses, Maribel Machado, i el regidor de Figueres, Héctor Amelló, durant la seva visita a Roses / ACN