La investidura del nou president continua completament bloquejada. Qui fins ara semblava que tenia més possibilitats, el republicà Pere Aragonès, necessita que Junts o el PSC accedeixin a donar-li alguns dels seus vots. I això, per ara, no passa.

Almenys així ho adverteix des de la formació socialista el seu candidat, Salvador Illa, que aquest dimecres ha tornat a insistir que no investiran Aragonès. En una visita a l'Hospital de Mataró, Illa ha reiterat que a qui li toca liderar un Govern d'esquerres és a ell per haver guanyat les eleccions del 14-F. "No farem un Govern d'esquerres sense el partit que va guanyar les eleccions. Em sembla de calaix, de sentit comú", ha aclarit.

 

En aquest sentit, Illa ha reclamat als republicans que "aixequin el cordó sanitari" que van firmar contra el PSC durant la campanya electoral i que, amb els seus vots, permeti que s'articuli un "Govern d'esquerres" que estaria format pel seu partit i En Comú Podem. Aquesta pressió d'Illa s'afegeix a la del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha demanat als republicans que explori un govern d'Illa si fracassa en les negociacions amb Junts.

Illa ha justificat la seva petició recordant als republicans que els seus intents de repetir un Govern independentista "han fracassat" i ha recordat que tot ve de "la incapacitats" dels partits independentistes per "trobar un substitut" al president Quim Torra, tot i que en aquell moment tant Junts com ERC van deixar clar que no optaven per aquesta via per "no normalitzar la repressió".

Illa no s'ha referit a la interpel·lació que ahir li va fer la líder dels comuns, Jéssica Albiach, quan va demanar-li que busqués els suports si vol ser president. "Jo el que no li faré a Illa és la seva feina. El cordó sanitari se'l posa ell mateix, m'agradaria saber quins moviments ha fet en els darrers dies per trobar una majoria. Només els ha fet amb nosaltres, que sap que no són suficients", va dir.

La promesa d'Illa

"Catalunya ha de sortir a l'ofensiva liderant un model d'Espanya diversa, plural i creativa que vol avançar. Això és el que vol Catalunya i és el que acabarà tenint, i els socialistes i jo en particular treballarem en aquesta direcció. Ara és molt necessari tenir un Govern en plenitud de funcions, portem gairebé set mesos amb un Govern absent, irrellevant, que no té la plena capacitat d'actuació que requereix aquest moment de pandèmia del coronavirus", ha insistit.

Illa, que s'ha reunit amb la direcció del centre, el comitè d'empresa i el personal de neteja, ha visitat l'Hospital de Mataró juntament amb l'alcalde de la ciutat, David Bote; la portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero, i el regidor de Mataró Xesco Gomar, i també es reunirà amb representants del sector turístic i visitarà una empresa de fabricació de mascaretes de Vilassar de Mar (Barcelona).

 

Imatge principal: el candidat del PSC, Salvador Illa, en una atenció als mitjans des de Mataró (Maresme) / ACN