La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha donat per primera vegada noves línies d'argumentació més enllà de la crítica constant a Junts. En aquest cas, amb el nou escenari que es pot obrir perquè entri al Govern amb Esquerra, Albiach demana a Salvador Illa que reflexioni i ajudi a formar un govern d'esquerres: "Per què el PSC no pot oferir quatre abstencions?". Una pregunta oberta que s'ha fet a Aquí Cuní de Ser Catalunya i ja ha tingut resposta, de forma immediata, pel mateix al·ludit, Illa: "No ho veig bé. Per què he guanyat unes eleccions i haig de recolzar Aragonès i no ell a mi?", ha dit en declaracions a TVE.

De forma improvisada s'ha entrat en una mena de debat a cara descoberta entre comuns i socialistes que estaven atenent a dos mitjans a la vegada. Albiach li ha recordat que per molt que hagi guanyat no seria el primer de la història que, malgrat tot, no té prou vots per governar. I com a exemple ha citat Inés Arrimadas de Ciutadans, en comptes d'Artur Mas en el seu dia. Per tot plegat, Albiach l'avisa: "Jo el que no li faré a Illa és la seva feina. El cordó sanitari se'l posa ell mateix, m'agradaria saber quins moviments ha fet en els darrers dies per trobar una majoria. Només els ha fet amb nosaltres, que sap que no són suficients". Però, novament, Illa n'ha fet cas omís i considera que és "inaudit" que no se li permeti ser president de la Generalitat havent quedat primer.

En la línia de les relacions entre partits, els comuns titllen de "delegació" el PSC respecte al PSOE i posen en valor els punts de trobada que han buscat a la Moncloa perquè Esquerra donés suport a un govern entre Unidas-Podemos i Pedro Sánchez. Aquesta frontissa és la que ara també volen ser a Catalunya. Ara bé, cal que Albiach recordi que les intencions d'Esquerra a la Generalitat són ben diferents. El mateix Illa n'és ben conscient: "ERC ha deixat clar que volen un govern al marge del PSC". Els reclams de cada banda són ben diferents.

La censura a Junts

Albiach no se n'amaga. Està eufòrica davant la possibilitat d'un govern on els comuns puguin entrar, però demana assegurances. Per exemple, que "Junts no acabi governant per la porta del darrere" o que "Aragonès mantingui la seva paraula d'haver dit no" al partit de Carles Puigdemont. I, novament, confronta la seva proposta "d'esquerres davant la de Junts que està més a prop d'Ayuso". A més, considera que "aquesta mena de polítiques no tenen sentit" a Catalunya. 

Per tot plegat, felicita els republicans: "Vull reconèixer el gest d'ERC d'emancipar-se de Junts, però ha de ser real, allò que es diu que es compleixi. A Pere Aragonès ja l'han humiliat dues vegades amb dos debats d'investidura fallits. No poden tornar a tolerar-ho". La primera reunió entre les dues formacions ha reconegut que "va anar bé".

Fotografia de portada: imatge d'arxiu de Jéssica Albiach el passat 8 de maig.