La CUP veu "preocupant" el "mercadeig" que s'està fent, a parer d'ells, amb una eventual llei d'amnistia. La formació anticapitalista avisa Junts per Catalunya i Esquerra Republicana que "ja n'hi ha prou" d'aquest mercadeig i recalca que l'amnistia ha d'anar acompanyada de l'autodeterminació, ja que conceben la primera com un pas perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum. En aquest sentit, els cupaires exigeixen a Junts i ERC que "respectin" les decisions del Parlament de Catalunya, fent referència a l'acord que van assolir els tres partits a finals de setembre en el marc del debat de política general per defensar la necessitat d'una llei d'amnistia. Ha estat la diputada Laia Estrada qui ho ha verbalitzat aquest dimarts des de la sala de premsa de la cambra catalana, on ha aprofitat per subratllar que l'entesa explicitava que l'amnistia integri "totes les causes de persones represaliades per l'Estat per defensar drets i llibertats en el context d'un conflicte social i polític". "Això inclou represaliades dels moviments socials, però deixa fora persones encausades per corrupció i els agents policials", ha advertit Estrada.

Encara sobre aquest "mercadeig", la CUP denuncia que Sumar presentarà aquest dimarts la seva proposta, però que alhora ERC negociarà una altra cosa amb el PSOE i Junts, una altra. "Adrecem un missatge a Esquerra i Junts: no permetrem que Sumar i el PSOE salvin els seus mobles i els de l'Estat a costa de la sobirania i dels acords presos al Parlament de Catalunya", ha sentenciat la parlamentària Laia Estrada. Per això, els anticapitalistes destaquen que l'amnistia "no serà un punt final", sinó que també s'ha de parlar del "reconeixement del dret a l'autodeterminació". "Volem data i pregunta", ha precisat Estrada.

La CUP demana recuperar la llei de contenció de rendes davant l'auge del preu dels lloguers

Aquest dilluns es va conèixer un nou increment de la mitjana del preu dels lloguers arreu de Catalunya. A Barcelona, ja supera els 1.100 euros mensuals. Sobre aquesta qüestió, la CUP qualifica d'"alarmants" les dades, tenint en compte que la xifra de la capital de Catalunya representa "gairebé el doble" que el preu mitjà que hi havia fa una dècada. Laia Estrada ha afegit que la situació és "insostenible" i ha urgit el Govern a "prendre la iniciativa i començar a actuar de forma sobirana". "Fins ara, la seva resposta deixa molt a desitjar, miren a Madrid i pidolen que s'apliqui la llei d'habitatge estatal, que envaeix competències i que no pal·lia la situació ni ajuda a fixar un topall als lloguers", retreuen els cupaires a l'executiu. En aquesta línia, creuen que el Govern ha de "deixar de queixar-se i facilitar que els lloguers siguin indefinits, que expropiïn pisos en mans de grans tenidors o que desenterri la llei de contenció de rendes" de 2020.

Laia Estrada també ha fet referència a la guerra d'Israel i Hamàs i ha volgut traslladar "tot el suport" del partit al poble palestí. La posició de la CUP és contra la "política colonial, d'ocupació i apartheid per part d'Israel, que continua malgrat totes les resolucions internacionals que ho denuncien". "La solució és posar fi a aquesta guerra d'ocupació i és el que hauria d'estar fent la comunitat internacional, garantint el respecte dels drets humans", indiquen.