Una vegada ja s'ha anunciat i firmat l'acord entre el PSOE i Junts per Catalunya per a la investidura de Pedro Sánchez, els juntaires activen tots els mecanismes per ratificar el pacte assolit amb els socialistes. El primer pas serà la compareixença del president a l'exili, Carles Puigdemont, aquest dijous a les 14 hores. Aquesta roda de premsa la farà des del Press Club de Brussel·les. Una hora després d'aquesta convocatòria, a les 15 hores, Junts reunirà la seva executiva de manera extraordinària i urgent per via telemàtica amb un ordre del dia que inclou l'explicació i valoració de l'acord, la convocatòria d'un Consell Nacional extraordinari (és el màxim òrgan del partit entre congressos) per a aquest divendres a les 19 hores (que també serà telemàtica) i la posada en marxa d'una consulta a la militància del partit perquè pugui ratificar el pacte. La votació començarà el dissabte a les 12 hores i finalitzarà el diumenge a les 18 hores, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords
 

L'inici de la setmana va estar marcat per la reunió del secretariat permanent de Junts, que va certificar aleshores que encara no hi havia acord amb el PSOE. La majoria dels integrants d'aquest òrgan van tornar cap a Catalunya, mentre que Jordi Turull (secretari general), Laura Borràs (presidenta del partit) i Míriam Nogueras (líder dels juntaires al Congrés) es van quedar a Bèlgica amb el president Carles Puigdemont per seguir les negociacions. El dimecres a la nit, aquest diari avançava que els socialistes i Junts s'havien emplaçat a tancar l'acord aquest dijous i se li ha donat llum verda definitiva aquesta matinada. De nou, els dirigents de la Permanent de la formació s'han desplaçat fins a la capital belga i la direcció s'ha tornat a reunir per donar el vistiplau a l'entesa.

Tal com es va planificar la setmana passada (quan semblava que l'acord podia ser imminent), Junts seguirà diferents passes internes per tal de ratificar el pacte amb els socialistes. Després de comparèixer Puigdemont, es reunirà l'executiva per via telemàtica. Precisament, en l'arrencada del curs polític a finals d'agost, el partit va decidir constituir el secretariat permanent amb uns quants alts càrrecs del partit (Jordi Turull, Laura Borràs, Josep Rius, Anna Erra, Aurora Madaula, David Torrents, Teresa Pallarès, David Saldoni, Albert Batet, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries) en què assumien per delegació algunes de les funcions de l'executiva. Tot plegat, en plenes negociacions amb el PSOE. Ara, fet l'acord, faran extensible l'explicació d'aquest a la resta de membres de l'executiva, òrgan de direcció, govern i administració de la formació.

L'endemà, cap al vespre, es reunirà el Consell Nacional de manera extraordinària i també per via telemàtica. Aquest és el màxim òrgan de decisió, debat, participació i control entre congressos i, tal com contemplen els estatuts de Junts, entre les seves competències hi ha la de "ratificar qualsevol acord electoral i de govern amb altres partits".

Els militants votaran en una consulta l'acord amb el PSOE

No només es pronunciarà sobre l'acord la Permanent, l'executiva i el Consell Nacional: també ho farà el conjunt de la militància del partit. El pacte amb el PSOE se sotmetrà a votació al llarg del cap de setmana i la consulta telemàtica finalitzarà el diumenge a les 18 hores. Els socialistes també van sotmetre a votació l'acord amb Sumar i el beneplàcit per negociar amb els partits independentistes, i el mateix va fer Esquerra Republicana la setmana passada, després que es conegués el pacte amb el PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!