La consellera de Justícia, Ester Capella, considera probable que el Tribunal Suprem intenti recórrer el tercer grau que dijous passat les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras van atorgar als presos polítics. "Demanem que la llei sigui igual per a tothom. Que s'actuï per raons de dret, i no per raons d'Estat", ha reclamat la consellera en una entrevista aquest divendres a Els Matins de TV3.

"Si analitzem el que han fet fins ara, és previsible" que el Suprem recorri la decisió, ha dit Capella. Des del Departament de Justícia consideren que aquesta situació és una anomalia i que el que s'hauria de tenir en compte són les persones i el seu compliment de la pena, i no la seva condició política. 

Llibertat per expressar-se

Tot i que poden arribar a passar dos mesos abans no s'apliqui el règim de semillibertat dels presos polítics, la consellera Capella no ha descartat que puguin participar en actes de campanya de cara a unes possibles eleccions. "Els presos polítics no estan privats d'expressar-se políticament de manera lliure", ha expressat Capella aquest divendres. 

Presos polítics Parlament comissió 155 2   Sergi Alcàzar

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Josep Rull a la comissió d'investigació del 155. / Sergi Alcázar

Tot i que els presos polítics tenen capacitat i llibertat d'expressar les seves idees polítiques, hi ha altres drets dels quals estan privats, com presentar-se en una llista electoral o ser elegits diputats. "A mi el que m'agradaria és que estiguessin en llibertat", ha remarcat la consellera.

Resposta a l'oposició

Després de saber-se la decisió de les juntes de tractament, Ciutadans va demanar al Departament de Justícia la compareixença davant del Parlament per justificar la decisió. "Compareixeré perquè tinc molt respecte per les institucions", ha confirmat Capella, que ha reiterat que el tercer grau i el 100.2 es poden atorgar a totes les persones privades de llibertat. 

"Som transparents, no hi ha res a amagar i estem treballant d'acord amb la llei", ha destacat la consellera. Dijous passat el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, va destacar durant la roda de premsa que el tercer grau "no és un eximent de la pena" i va voler deixar clar que les juntes de tractament "no obeeixen cap consigna política"