Pocs minuts després de l'anunci de la proposta del tercer grau per als presos polítics, ja s'han començat a sentir les veus sobre un possible recurs. L'última paraula la tindrà el Tribunal Suprem, el tribunal sentenciador, un cop esgotades ja totes les vies.

El tercer grau no és imminent. Cal tot un procés que es pot allargar dos mesos abans no sigui efectiu.

Les juntes de tractament de cada presó traslladen les seves propostes al Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

A partir d’avui s’obre un nou període màxim de dos mesos perquè aquest servei estudiï el conjunt de les propostes, per garantir que els diferents centres penitenciaris s’han pronunciat amb criteris homogenis.

El Servei de Classificació les resoldrà després de confirmar la coherència entre les decisions de les tres juntes de tractament que les han formulades. Tal com estableix la llei, un cop resoltes, les classificacions s’hauran de revisar una altra vegada en un termini màxim de mig any.

Quan el Servei de Classificació hagi resolt les classificacions, les notificarà a les persones afectades i a la Fiscalia. Les resolucions es podran recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent. La decisió d’aquest jutjat també es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que és el Tribunal Suprem.