La reforma del codi penal per tal de substituir el delicte de sedició pel de desordre públics agreujats fa setmanes que aixeca polseguera. Malgrat tot, la setmana passa, el PSOE i Unidas Podemos van impulsar la proposició de llei que motiva aquest canvi legal. Aquest dijous, aquesta reforma fa u pas més per materialitzar-se gràcies al debat al Congrés de les esmenes de totalitat presentades per quatre grups parlamentaris: PP, Vox, Ciutadans i Junts

Aquests darrers, han estat la formació independentista més crítica amb aquesta reforma del delicte de sedició. Junts per Catalunya ha deixat clar perquè es posicionen en contra de la reforma: aposten directament per la derogació del delicte. Ni canvis petits, ni canvis grans, la desaparició d'aquest delicte, aquesta és l'aposta de Junts, que ha denunciat que la reforma noi és necessàriament positiva per l'independentisme. La presidenta de la formació, Laura Borràs, ha arribat a denunciar que amb aquesta reforma es vol "extradir el president Puigdemont". "Nosaltres no hem vingut a reformar Espanya ni el seu codi penal, perquè Espanya és irreformable no és el nostre objectiu", va resumir Borràs.

Les esmenes de PP, Vox i Ciutadans

Les altres esmes sostenen arguments diferents per estar en contra de la reforma. Per exemple, el l PP proposa un text alternatiu en què no només es manté el delicte de sedició, sinó que es castiga amb fins a cinc anys de presó les autoritats o funcionaris públics que convoquin eleccions o consultes populars il·legals per via de referèndum.

Per altra banda, Vox proposa penes de fins a vint anys de presó a les autoritats o funcionaris que, per acció o omissió, promoguin la independència d'una part de la nació. Finalment, Ciutadans volen que no corrin els terminis de prescripció per a aquest tipus de delictes. Les tres formacions de dretes i extrema dreta han mantingut postures molt bel·ligerant sobre la reforma de la sedició, acusant el govern socialista de cedir davant l'independentisme. 

Segons apunta Efe, es preveu que la majoria del Congrés rebutgi els quatre textos, de manera que la proposició de llei passarà al tràmit de les esmenes parcials, moment en què ERC aprofitarà per revifar el debat sobre el delicte de malversació, l'altre pel qual van ser condemnats els líders del procés. També s'espera que aquest debat sigui més curt que el seu predecessor, el qual es va allargar fins a la matinada. En aquesta ocasió es preveu que sigui un tràmit més ràpid. El debat s'ha convocat després del ple ordinari del Congrés, i per això s'espera que se celebri a mitja tarda.