Junts per Catalunya presentarà un text alternatiu que deroga el delicte de sedició i que deixa els desordres públics tal com estaven fins ara, sense incloure els ‘agreujats’. Es tracta d’una contraproposta a la proposició de llei de PSOE i Podemos que també aposta per demanar que el delicte de rebel·lió comporti l’ús d’armes i que amb aquesta reforma quedin extingides totalment totes les penes per sedició. Es tracta d’un text que esmena la reforma del Codi Penal proposada pels socialistes i el grup de Jaume Asens, i que no inclou cap esmena a la reforma del delicte de malversació.

La formació liderada per Míriam Nogueras ha reiterat en diverses ocasions que la introducció dels desordres públics agreujats significa que “treuen la sedició per la porta, però la tornen a introduir per la finestra” i ha insistit que es tracta d’un text que criminalitza el dret a protesta. Així mateix, Junts considera que el text de PSOE i Podemos -que serà una sorpresa si no acaba comptant amb el suport d’ERC- parteix del “marc mental espanyol”. La intenció dels ‘juntaires’ és presentar una contraproposta que agafi com a referència els pronunciaments dels tribunals europeus sobre el Procés.

Fonts de Junts per Catalunya indiquen que els socialistes “han colat un gol” a ERC i Unidas Podemos amb la intenció de “netejar la cara” del govern espanyol. La lectura la fan des del moment que Asens ha admès que el seu grup parlamentari es planteja presentar-hi esmenes. El que es pregunten els diputats de la formació és que “si el PSOE ha derogat lleis en el passat”, com és que ara “no ho fa del tot”. La voluntat, segons Junts, és aparentar que es deroga la sedició però guardar-se a la recambra un mecanisme per poder continuar perseguint l’independentisme. I amb el risc que això podria comportar en altres col·lectius.

“Es tracta d’una derogació de la sedició que és confusa, incompleta i parcial; una macedònia que no sabem cap a on va”, afirmen les mateixes fonts de Junts. Temen, sobre aquesta mateixa qüestió, que els jutges facin interpretacions de part per tal de castigar durament la dissidència política. “L’experiència ens fa ser desconfiats”, afirmen.

La malversació, a un calaix

Junts per Catalunya no presentarà, per ara, cap esmena relacionada amb una reforma de la malversació al seu text alternatiu. La modificació d’aquest delicte cada cop queda més arraconada. Esquerra Republicana no ha tornat a mencionar la idea de presentar esmenes relacionades amb aquest tema, i tot indica que la qüestió no es tractarà en profunditat fins, com a mínim, després que acabi l’any.

La remor que ha generat entre alguns socialistes la voluntat de derogar el delicte de sedició fa pensar que sumar-li la reforma de la malversació pot desestabilitzar encara més Ferraz i fer que el PSOE faci marxa enrere amb la sedició. D'altra banda, la polèmica sorgida en els darrers dies sobre la llei del 'només Sí és Sí' fa créixer la por d'una reforma amb escletxes que beneficiés els corruptes.