Caos a les Corts de Castella i Lleó. La cosa és que aquest divendres PP i Vox s'han equivocat en una votació, tot aprovant les esmenes del PSOE a la llei de Mesures Financeres, Tributàries i Administratives — que acompanyen els pressupostos per al 2023, aprovats aquesta mateixa jornada. El resultat? El ple s'ha tornat a suspendre, amb batussa entre els grups parlamentaris. No és la primera vegada que passa: va ser al setembre, quan els diputats de la dreta/ultradreta van esbroncar un procurador de Podemos i el vicepresident de les Corts els va enviar "a prendre pel cul". "Que es fotin", va arribar a dir, abans que suspengués la sessió. L'arribada de l'extrema dreta a Castella i Lleó ha fet que les males formes siguin habituals, amb Juan García-Gallardo (Vox) faltant el respecte a diputades amb discapacitat.

El Partit Popular i Vox han pressionat perquè es repeteixi la votació ja desenvolupada, que implica l'aprovació de les esmenes del PSOE amb 66 vots a favor, 4 en contra i 7 abstencions. Però els socialistes han argumentat que repetir una votació està prohibit. El president de les Corts, Carlos Pollán (Vox), s'ha vist totalment superat i no ha tingut millor idea que suspendre el ple per analitzar amb els lletrats i els integrants de la Mesa com continuar. Els procuradors socialistes l'han escridassat per aquesta decisió, ja que tenen molt clar que les esmenes s'han aprovat.

Els socialistes, enfadats

La vicepresidenta segona de les Corts, Ana Sánchez (PSOE), ha fet un fil de piulades denunciant el que ha succeït. "Terrible des del punt de vista de la qualitat democràtica. Sense precedents. La ultradreta de (Alfonso Fernández) Mañueco és molt perillosa", ha dit al principi. Però el seu discurs ha escalat: "Estan per governar Espanya! Molt ultradretans, molt inútils i molt poc demòcrates! Una hora i el parlament a Castella i Lleó paralitzat amb el seu president a la fuga en mig d'una votació legislativa... indecent". Finalment, ha recordat el cas del popular Alberto Casero amb la reforma laboral: "Es va equivocar, va assumir el seu error. Assumeixin la seva responsabilitat. Els parlaments es respecten. No s'agenollen. La sobirania popular es respecta".

El portaveu del Grup Socialista a les Corts, Luis Tudanca, també ha parlat "d'escàndol". "El PP s'ha equivocat en una votació aprovant totes les esmenes del PSOE a la Llei de mesures tributàries que acompanya els seus pressupostos deixant-los sense efecte en la pràctica. Després han suspès irregularment el Ple", ha manifestat a Twitter. De fet, això és el que al·leguen els populars: han advertit de les "conseqüències jurídiques" que pot tenir no repetir la votació.